keskiviikko 17. helmikuuta 2016

Fennica-ihmettelyä

Sattuneesta syystä halusin tarkistaa kuka "L. L. L." oli kirjoittanut vuonna 1877 julkaistun kirjan Minnen från skolan och universitet, joten avasin selaimeeni Fennican ja tein haun teoksen nimellä. Eli pääsin tähän.
Elinvuosien perusteella mies olisi nyt löydettävissä Kotivuoren ylioppilasmatrikkelista, mutta klikkasin kumminkin tästä nimeä. Ja sain eteeni kaksi saman nimistä kirjoittajaa, joista toiseen oli yhdistetty kaksi nimimerkkiä.
Ylempi linkki avaa - kuten luvattua - listan viidestä nimekkeestä, joissa kiinnostavasti on jokaisessa linkki digitoituun aineistoon. Esimerkiksi tässä
tähän. Loistavaa! Minun on pitänyt kirjoittaa tavasta, jolla Ruotsin Libriksessä on linkitetty digitoituihin aineistoihin, mutta tätähän  on siis Suomessakin. Tosin, jos nyt palaa tekijänäkymään ja klikkaa L. L. Laurenia, jolla on elinvuodet, löytyy
Sama painovuosi, melkein sama otsikko. Avaamalla tarkemmat tiedot selviää, että kyseessä on "Waasan eläinsuojelus-yhteyden kansankirjanen; 2" ja niin on digitoitukin kirjanen. Minähän en kirjastotieteestä ymmärrä mitään, mutta ainakaan maallikkoasiakkaan näkökulmasta ei ole järkeä luoda erillisiä luettelotietoja samalle asialle. Vähintäänkin näiden välillä pitäisi olla linkitys. Kuten Ruotsissa, jonka ratkaisua esittelen kunhan saan aikaiseksi.

Ja L. L. L. oli siis todellakin Ludvig Leonard Laurén, vaikka nimeä ei jostain syystä oltu avattu ylätasolle, vaikkakin kirjoitettu tietueeseen, jonka tässä valitsin esimerkiksi.

Ei kommentteja: