tiistai 9. huhtikuuta 2013

Valborgin lankeemus

Aivan 1620-luvun alussa oli Valborg Mickelsdotter Loimaan pitäjän kylästä "Kårkala" mennyt naimisiin Erik Mattsonin kanssa. Heidän yhdentoista vuoden avioliittonsa jäi lapsettomaksi.

Erik päätyi armeijaan ja Valborg oli joukkoyksikön mukana Ruotsin puolella syksyllä 1632. Erik lähetti vaimonsa Suomeen ja lupasi tulla pian perästä.

Mutta Erikin sijaan Valborgin luo tuli Hans Eskholltzin komppanian nihti Jacob Eriksson, joka satuili Erikin kuolleen ja sai Valborgin hetkeksi syliinsä ja siunattuun tilaankin.

Kun Valborg tuli kesällä 1633 Tukholmaan, sai hän kuulla miehensä Erikin kuolleen vasta äskettäin. Valborg ei ryhtynyt syyttämään Jacobia valehtelusta vaan vei odottamansa lapsen isän vihille. Tämän jälkeen Jacob jätti Valborgin.

Asiaa käsiteltiin oikeudessa 25.11.1633 ja oleellista oli, että Valborg oli rikkonut aviolupauksensa. Viimeisillään raskaana ollut Valborg tuomittiin kuolemaan.

Stockholms tänkeböcker från år 1592 utgivna av Stockholms stadsarkiv, Del XXI 1633 (2006) s. 54, 231-232

2 kommenttia:

Kari Hintsala kirjoitti...

Kuka tämmöisen asian oli yleensä käräjille vienyt, ja miksi?

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Alkuperäisen tekstin luvusta on nyt niin kauan, etten pysty tarjoamaan lisätietoa. Kaikenlaista siveettömyyttähän 1600-luvun alussa kovasti valvottiin.