perjantai 12. huhtikuuta 2013

Avoimuutta ja aarteita

Parin tunnin varoajalla tuli eilen tietooni AvoinGLAM kuukausitapaaminen ja kun illalle oli vain kaksi muuta kilpailevaa ohjelmaa, läksin Lasipalatsiin vaklaamaan Twitter-seurattaviani ja selvittämään missä mennään.

Aika alussa, ei mitenkään yllättävästi. Puheenjohtajana toiminut Sanna Marttila selosti taustoja ja kertoi, että verkoston toiminta on muotoutumassa toiveiden mukaan. Ekana puhujana oli Kiasman wikimaratonin tuottaja Mari en-saanut-selvää-sukunimestä. Esitys avasi hyvin tapahtumaan liittyneen työn eli tuollaista ei todellakaan ponkaista tyhjästä. Yleisöstä toivottiin vastaavaa Design-museoon, mutta miten saadaan sinne siirrettyä innostus ja työinto? (Muisti/Mielikuva: paikalla ei ollut mistään muusta museosta porukkaa.)

Wikipedia-keskustelun yhteydessä yleisöstä tuli kysymys kokoelmatietokannoista. Ja kas, löytyi heti esteitä avoimuudelle. Ensimmäisenä kiasmalaisten mieleen tuli lisenssit, toiseksi luettelon tekijänoikeudet. Toivottavasti jälkimmäiset on sovittu järkevästi, jotta "Finna ratkaisee" loput. Uskoni ei ole kovin vahva.

Väliajalla kehuttiin SLS:n aineistoja, jotka harvoina suomalaisina (Kansalliskirjaston ohella) ovat Europeanassa vapaina. Kovin suurta tunnettavuutta ne eivät ilmeisesti ole saaneet, sillä Yle hehkutti tänään Turun yliopiston kuvalöytöä Inhan valokuvavedoksella, joka on jo tarjolla SLS:n Flickr-tililläkin.

Turun kuvat ovat menossa Turun museokeskukselle, joka on jäänyt muistiini Picasa-albumeistaan.... jotka sitten viime syyskuun ovatkin poistuneet verkosta. Eli linkit sivulla Kurkistuksia valokuvien Turkuun eivät vie kuvien pariin. Hups.

3 kommenttia:

Janne Heinonen kirjoitti...

Kiasman Wikimaratonia esitellyt tuottaja oli (ja on) nimeltään Maria Rantamaula. Twitter: @MRantamaula

Kari Hintsala kirjoitti...

Eli linkit sivulla Kurkistuksia valokuvien Turkuun eivät vie kuvien pariin.

Ilmeisesti ne tullaan siirtämään toiseen palveluun.

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Janne,
ups, kyllä minä sen etunimen viimeisen kirjaimen sentään kuulin, vaikka ei tekstiin tarttunut.

Kari,
kannattaisi ehkä väliedata sivua, jossa linkit ovat?