torstai 30. elokuuta 2012

Kyminlinna ja Sibbesborg


Kuten eilen mainitsin, lauantaisella retkellä poikkesimme Kyminlinnassa. Linnoituksen sisään pääsee vain järjestetysti. Lohduttava sana kaikille muureja ulkopuolelta ihailleille: sisäpuolella ei ollut juuri mitään nähtävää.

Suurimman vaikutuksen teki paikan koko ja käyttämättömyys, sekä historiallisesti että nykyajassa. Venäläisten juuri ennen Suomen sotaa rakentama muuri on nähnyt sotatoimintaa vain kerran sisällissodassamme ja nyt alue on käytännöllisesti katsoen tyhjä. Useampi retkeläinen voivotteli kuulleni rakentamiseen hukattuja resursseja.

Päivän viimeiseen kohteeseen ehdimme kun syysilta oli jo pimentymässä. Sipoon Sibbesborg on todennäköisesti Albrekt Mecklenburgilaisen hallintokauden linnarakennus eli siis sukua Kokemäen linnahankkeelle. Mäen päältä oli hienot näkymät ja voi hyvin uskoa sen puolustuspaikaksi. Keskiaikaisista rakennuksista ei ollut näkyviä jälkiä, mutta kaivauksilla niitä on löytynyt.

Kuulleni ei kukaan valitellut tämän linnoituksen tekoon hukattuja työtunteja. Ilmeisessä vallihaudassa kävellessämme joku kyllä huomautti sen tekoon menneen muutamia lapion heilautuksia.

Ei kommentteja: