Sain viestin, jossa pyydettiin blogissa käsittelemään Katihaa eli Karjala-tietokantahakua. Kyseisen palvelun maininnat ovat tosiaan tainneet jäädä vähälle, sillä käyttöliittymä ei ole mieleiseni ja Karjala suhteellisen harvoin mielessäni. Eikä nytkään mielessä mitään erityistä aihetta, joten haetaan vaikkapa omalla sukunimellä. Ja yllätys, yllätys, yksi tietue tuli ulos.
Se oli yllättävää kuin myös se, että kyse oli 1900-luvulla eläneestä henkilöstä. Ilmeisesti johonkin aikaan mennessä kuolleet henkilöt ovat haettavissa, vaikka ohjeissa lukee "100 vuotta nuoremmat kirkonkirjatiedot ovat
käytettävissä ainoastaan Mikkelin maakunta-arkiston tutkijasalin ns. Katiha-tietokoneilla". Ensi silmäykseltä vaikuttaa oudolta myös se, että kuolema on tapahtunut Sortavalassa vuonna 1947, mutta ei ole ensimmäinen kerta kun kirkonkirjamerkintä on hieman irti todellisuudesta.
Lyyli ja isänsä Matti ovat mukana Rogel-sukuseuran henkilöhakemistossa eli lienevät kotoisin Länsi-Suomesta. Takaisin Karjalaan. Olisi hupaa testata onko sinne päätynyt Kokemäellä syntyneitä, mutta syntymäpaikka ei valitettavasti ole hakukentissä vaikka niitä monta onkin. Rippikirjoista se on kyllä tallennettu.
Pohjanmaalta Karjalaan päätyi eräs Hohenthal-perhe, jota olen joskus Katihassa tarkastellutkin. Nyt uudelleen sukunimellä hakien saan reilusti tuloksia. Mukana on niin paljon rippikirjoja, että perhekokoonpanoista syntyy jo tällä uskottavia, vaikka originaalilähteet pitäisi tietenkin jaksaa tarkistaa.
Pääosin tuloksia avatessa näkymät ovat helposti ymmärrettäviä. Muuttokirjojen yhteydessä pitää keskittyä, että tietää mistä minne ollaan muuttamassa. Hieman vaihtelevalta tuntuu tuloksia selatessa se, onko näkyvissä seurakunnan nimi. Selkeä viite tässä näkymässä alkuperäislähteeseen olisi ollut asiallinen ratkaisu.
Valitettavasti läpikäynnissä löytyi myös sellaisia erikoisuuksia kuin kaksi nuorena kuollutta lasta, joilla on kuoleman ja hautauksen väliä yli 10 vuotta. Muusta tiedosta päätellen (ja Hiskiin kurkistaen) hautauspäivä on oikein, mutta syntymä- ja kuolinvuosikymmen väärin. Tuleepa palautteen antokin testattua.
2 kommenttia:
Kun Lyyli on Katihan mukaan kuollut 1947 Sortavalassa, se merkitsi sitä, että hän oli vielä 1947 Sortavalan seurakunnan jäsen. Sortavalan seurakuntaa ei oltu vielä lakkautettu. Monet karjalaiset kuuluivat vielä sodan jälkeenkin luovutetulla alueella sijainneisiin omiin seurakuntiinsa.
Karjalaiset luterilaiset seurakunnat lakkautettiin viimeistään 31.12.1949, jolloin tiedot siirrettiin asuinpaikan seurakuntiin.
Jatkosodan rauhan 19.9.1944 jälkeen syntyneet merkittiin asuinpaikan seurakuntiin. Käytännössä vaihtelua oli, joten henkilötietojen etsintä 40-luvun lopulta vaatii yleensä molempien seurakuntien kirkonkirjojen käyttöä.
Katihassa on kaikki kuolleiden tiedot, koska seurakuntien lakkauttamisesta on yli 50 vuotta eli kuolleiden tiedot ovat julkisia. Katihasta on poistettu kuolinsyyt ja mahdollisesti muitakin vastaavia tietoja.
T: Erkki Kiuru
Lähetä kommentti