keskiviikko 16. toukokuuta 2012

Ruotsalaisten sotavanki

Yllä kuva Viipurista lehdestä Maiden ja merien takaa 3/1866

David Seseman oli Lyypekistä Viipuriin 1600-luvun puolivälissä muuttaneen Hans David Sesemanin poika. Davidin äidin isä oli oikeusneuvos ja linnankreivi Kaspar Tiele.

David meni naimisiin tammikuussa 1709 Maria Fresen, runoilija Jakob Fresen serkun kanssa. Heillä oli talo lähellä entistä Harmaiden veljesten luostaria ja pohjoismuuria, Davidilla Näätälässä kaksi rusthollia ja edellisenä vuonna aloitettu saha Anteronjoen varrella.

Mutta oli sota-aika ja venäläiset piirittivät Viipurin toistamiseen maaliskuusta 1710 alkaen. Tykkitulessa Sesemanin perhe menetti kotinsa ja irtaimistonsa.

Kaupunki antautui venäläisille 13.6.1710. Elämää yritettiin jatkaa. David oli käymässä Näätälässä heinäkuussa 1711, kun joutui ruotsalaisen partion vangiksi. Neljästi hän kirjoitti kuninkaalle saadakseen vaimonsa ja perheensä luokseen. Ehdotti vaihtoa venäläisiin kauppiaisiin, Aunuksesta kotoisin oleviin talonpoikiin tai viipurilaisen porvarin puolisoon.

Sesemanin perheeseen syntyi Viipurissa 1719 poika, mikä viittaa siihen, että David pääsi itse palaamaan venäläisten hallitsemalle alueelle vuoden 1718 rauhanneuvottelujen aikana.

(Perustuu Herman Parlandin artikkeliin Eräs isonvihan arvoituksellinen välivaihe. Suomen museo 2004 s. 99-110)

Ei kommentteja: