sunnuntai 13. toukokuuta 2012

Juhlaisena sunnuntaina

Itse vietän tänään vähemmän kaivattua nollapäätteistä syntymäpäivää. Muille suomalaisille toivotan hyvää äitienpäivää, Kukan päivää, Maamme-laulun vuosipäivää ja vanhaa vappua!

Saapumiseni maailmaan oli silloin kauan sitten laskettu vapuksi, mutta osoitin rakkauteni perinteisiin jo kohdussa ja jäin odottamaan vanhaa vappua. Sen päivämäärä on vanhoissa sanomalehdissä useimmiten 13.5., mutta nykyaikaisilla perinnesivustoilla 14.5. (SKS:n kalenterissa päivää ei noteerata ollenkaan.)

Minkälaisissa yhteyksissä vanhaa vappua mainittiin 1800-luvun sanomalehdissä kauan kalenterin vaihdon jälkeen? Lähinnä kevään rajapyykkinä, josta satunnaisesti vuosien 1867-1909 välillä muistui mieleen sananlasku "käki kukkuu jo vanhana Vappuna vaikka hongan kolostakin". Eli höristelkää korvianne.

Käen kuvaa en löytänyt, joten alla on haarapääskynen Åbo Akademin digitoimasta kirjasta M. och W. von Wright: Svenska foglar efter naturen och på sten ritade. 1828 SKS:n verkkotietopalvelusta löytyy tietoa sanonnasta "kuu kiurusta kesään, puoli kuuta peipposesta, västäräkistä vähäsen, pääskysestä ei päivääkään".

4 kommenttia:

Stadin Friidu kirjoitti...

Hyvää syntymäpäivää aurinkoisena Flooran päivänä.
Terveisin Stadin Friidu

Johanna kirjoitti...

No tämäpäs sattui sopivasti! Blogissani on sinulle yllätys varattuna, ja nyt sattuu olemaan syntymäpäiväsi vieläpä! Onnea siis sinulle ja menestystä blogillesi jatkossakin.

http://kyhhays.blogspot.com/2012/05/tuoksu.html

Suketus kirjoitti...

Onnittelut!

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Kiitos kaikille ja erityisesti Johannalle. Palkinto meni puoliksi eteenpäin, laitan kommentteja hieman myöhemmin.