tiistai 9. marraskuuta 2010

Arkistokäynnin sivuantia

Viime viikkoisella arkistokäynnillä istuin luettelohuoneessa kun Georg Haggren palautti materiaalia ja huomatessaan tutun Kansallisarkiston työntekijän kutsui innostuneena tämän katsomaan jotain yksityiskohtaa käsissään pitämässä sidoksessa. Kuulin jotain pergamenteista ja 1600-luvusta. Kansallisarkiston edustaja totesi hieman kuuluvammalla äänellä, että KA:ssa on edelleen yksi pergamentti vaikka muut on luovutettu Kansalliskirjaston kokoelmaan. Pergamenttejahan on saatu talteen kirjankansista, joissa niitä kierrätettiin Kustaa Vaasan aikana.

Miesten poistuttua en malttanut olla tarkastamasta, mistä oli kyse. Kamerakin oli mukana. (Mutta valaistus aika olematon, kuvasta pääteltynä.)

Ahaa, sidoksen sisäkanteen oli liimattu latinankielisen kirjan painoarkkeja. Voisivat amatöörin silmin olla 1600-lukua tai 1700-lukua. Edelliseen viittasi kirjan otsikko:

Eikös 1600-luvun tuomiokirjat ole kaikki mikrofilmattu? Lähes tulkoon digitoitukin? Ja Arkistolaitoksen strategian 2015 mukaan laitoksen toimintaa ohjaaviin keskeisiin arvoihin kuuluu tasapuolisuus? "Arkistolaitos palvelee tasapuolisesti kaikkia käyttäjiään." (Arkistolaitoksen strategia 2015 s. 9)

Kyseinen opus oli painettuna jaossa päivystäjän tiskin kulmalla. Löytynee myös verkkosivuiltaan. En ole vielä päässyt alkua pidemmälle, sulattelen vasta visiota:
Arkistolaitos on asiakirjatiedon elinkaarihallinnan merkittävin kansallinen asiantuntijaorganisaatio, osa tutkimuksen infrastruktuuria sekä tietopalvelulaitos, joka ottaa kansainvälistyvän toimintaympäristön huomioon toiminnassaan.

Ei kommentteja: