Hakuni ovat heittäneet minut useamman kerran Kullervo Kalervonpojan blogiin, mutta sen ideologisen painotuksen takia olen useimmiten jättänyt tuloksen katsomatta, puhumattakaan tänne linkityksestä. Mutta nyt oli aika loistava juttu: On osoitus suomalaisten vaientamisesta ja oikeuden saamattomuudesta, että Jaakko Teitin valitusluettelo, joka koottiin 1555–1557, painettiin kirjaksi vasta 1894.
Painettiin kirjaksi siksi, että on hyödyllinen lähde Suomen oloista ajalta, josta kirjallista aineistoa on suhteellisen vähän. Alkuperäiset paperit oli siihen asti pysyneet tallessa. Päättelyssä hienoinen aukko, mielestäni.
Teitti, joka toimi sekä kuningas Kustaan että Erik XIV:n sihteerinä (Wikipedian mukaan), kirjoitti kaikenlaista mielenkiintoista ylös ja niinpä verkkohaku hänen nimellään tuottaa monipuolisia tuloksia. Mutta ei sanaakaan siitä mitä valitusluettelon toimittamisesta seurasi valittajille. Oliko hyötyä vai haittaa? Aukko 1500-luvun tietämyksessäni, joka onkin aika pitsiä. Siis enimmäkseen reikää.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti