tiistai 29. kesäkuuta 2010

Avunanomus Pirkkalasta 1792 ja kuolinilmoitus Vesilahdelta 1780

Kun hätä on, niin apua pitää pyytää. Sanomalehdessä Inrikes tidningar julkaistiin 17.12.1792 Pirkkalan kappalaisen Alexander Ramstadiuksen kirje, jossa pyydettiin apua vänrikki Wilhelm Fredrik Munckin perheelle. Munck oli kruunun palveluksessa ja Porin jalkaväkirykmentin riveissä joutunut vangiksi ja jättänyt vaimonsa Margareta Lovisa Beckerin kuuden lapsen kanssa ahdinkoon. Becker oli "verta vuotavalla sydämellä ja itkevin silmin" pyytänyt kappalaista kääntymään hyväätekevän kansan puoleen.

Hiskin perusteella pariskunta oli vihitty Harjulla 3.11.1774. Lapsista Hiskistä löytyy Kiikassa 24.2.1794 syntynyt Johanna Agatha eli ilmeisesti Munck pääsi vankeudesta ja elämä jatkui mukavammissa merkeissä. Verkosta löytyneen sukutaulun mukaan mies kuitenkin kuoli jo 1806.

Muuta mielenkiintoista ei ruotsalaisista sanomalehdistä Pirkkalasta löytynyt. Joten täytteeksi esimerkki kuolinilmoituksesta läheisestä Vesilahden pitäjästä (Inrikes tidningar, 2.11.1780). Anna Dorothea Berg oli myös ollut sotilaan (vänrikki Joachim Wilhelm Tihlman) vaimo, verkosta löytyy sukutaulu, jossa Annalle parilla vuodella eroava syntymävuosi ja isä Ernst Johan Bergh sekä 10 lasta puuttuu.

Ei kommentteja: