torstai 2. huhtikuuta 2009

Tiedemies Lexell

Eilen Hesarin Aivoituksia kolumnissa Osmo Pekonen kirjoitti itselleni täysin vieraista suomalaisista tiedemiehistä "Turkulainen Johan Welin valittiin Royal Societyn jäseneksi 1741 ja Anders Johan Lexell Ranskan tiedeakatemian kirjeenvaihtajajäseneksi 1776."

Pekonen pitää Lexelliä (1740-84) suurimpana suomalaisena tiedemiehenä. Lexell toimi Eulerin assistenttina ja osoitti laskennallisesti, että Uranus on planeetta ja että sen takana on toinen planeetta. Elämänkertatietoja löytyy mm. Svenskt biografiskt handlexikonista (1906) . Vanhemmat turkulainen kultaseppä Jonas Lexell ja äiti Magdalena Katarina Björkegren. (Runeberg.org-annissa Lexell esiintyy myös 1800-luvun Nordisk Familjebokissa, Pienessä tietosanakirjassa, sekä kirjassa Hjalmar Strömer: En färd genom verldsrymden (1879).)

Anders Johan Lexell opiskeli Turun akatemiassakin ja niin teki myös veli Jonas. Heidän sisarensa Magdalena Katarina meni naimisiin Jost Joakim Pippingin kanssa ja toinen sisko Ulrika Harald Alftanin kanssa. Suku esitetty Ylioppilasmatrikkeliakin perusteellisemmin Lagströmin Genos-artikkelissa. Artikkelista löytyi sivussa oleva siluettikuva Anders Johanista.

(Sekä Anders Johan, että hänen isänsä ovat saaneet artikkelin Kansallisbiografiaan. )

Ei kommentteja: