Korko-kartta vuodelta 1878 ei liity alla olevaan tekstiin
mitenkään, mutta kun kuvitusta pitää välillä laittaa.
mitenkään, mutta kun kuvitusta pitää välillä laittaa.
Eilen mainittuun Skogsjön kirjaan perehtyessä pisti silmiin kylän ja talon nimet, jotka perustuivat ilmansuuntiin: Söderby, Norrby, Östergård, Västergård. Näppituntumalta suomenkielisellä mantereella moiset ovat paljon harvinaisempia.
Eli oletin, että Kansalaisen karttapaikka olisi tarjonnut haulla Länsikylä / Itäkylä a) vähän tuloksia ja b) ensisijaisesti ruotsinkieliseltä rannikolta. Länsikylän suhteen arvioni osui oikeaan, ne sijoittuivat paikkakunnille Alajärvi, Kristiinankaupunki, Lapua, Pyhtää, Virolahti. Mutta Itäkyliä oli huomattavasti enemmän ja niitä löytyi rannikon lisäksi myös Pieksämäen ja Mikkelin väliltä. (Laittaisin tähän mielelläni kartan, mutta olen tullut niin lainkuuliaiseksi, että en voi. Kun kerran lukee ettei saa kopioida.)
Kahdeksan löytynyttä Eteläkylää olivat Pihtipudasta lukuunottamatta Kuopion ja Mikkelin välillä. Varsin luonnollisesti Pohjoiskyliä löytyi samalta suunnalta. Pohja(n)kyliä vähän laajemmalta alueelta ja vähemmän säännönmukaisesti.
Onko vesistön läheisyydellä merkitystä? Vai sillä, että paikat asutukseltaan nuorempia??
(Asuin itse vuosia Espoon Tapiolan Itärannassa ja mielelläni kokeilisin joskus asumista Helsingin Etelärannassa tai Pohjoisrannassa. Lähin Länsiranta näyttää olevan Kirkkonummella.)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti