perjantai 6. maaliskuuta 2009

Ruttoon kuollut ja ylioppilasmatrikkeli

Petter Schäfer noteerasi päiväkirjassaan 27.11.1710 ”Jacob Commolander kuoli rutossa 24. pnä.” ”Åkerkärralla on viety tulliportin taa ilman arkkua.” (Minä Pietar ja minä Anna. Päiväkirja vuosilta 1707-1714. toimittanut Matti Piispa. 2000)

Tämä Jacob löytyy Kotivuoren ylioppilasmatrikkelista ja selviää, että kyseessä oli entinen ylioppilas, entinen lukkari ja turkulainen porvari. Mutta myös alkuperä Kiikalan Komisuon Isoperheen ratsutilalta.

Kotivuori on vähitellen laajentanut alkuperäistä painettujen lähteiden koostetta tuomiokirjalähteillä. Näistä voisi kuvitella olevan jossain tapauksissa suurta hyötyä ylioppilaan sukulaisia tutkiville. Suosittelen siis hakua ”ylioppilaiden kaikkiin tietoihin” tilan- ja paikannimillä. Kuten monet muutkin verkkojulkaisut, ylioppilasmatrikkeli jatkaa kehittymistään ja vaatii näin säännöllisiä paluukäyntejä.

(SAY:n perusteella Isoperheen isännyys siirtyi Jacob Commolanderin isältä Jacob Jöranssonilta veljelle Simon Jacobssonille 1674-1675. Simonin Kirstin-tytär oli vuoteen 1684 mennessä mennyt naimisiin Thomas Johanssonin kanssa, josta tuli seuraava isäntä ~1691. Ilmeisesti näiden poika näkyy isäntänä ensimmäisessä säilyneessä rippikirjassa.
Kotivuoren transkriptiossa vuoden käräjiltä 1693 näyttää Simon Jacobssonista tuleeen Jacob Simonsson, mutta veljillä patronyymit oikein: Jöran Jacobsson ifrån Salfwela, Michell Jacobsson ifrån Suojoki sekä nuorin veli Jacob Commolander.
Vuoden 1673 käräjiltä taas näkyy, että Jacob Jöranssonilla oli veli nimeltä Clemet ja tämän poika taas oli "Christer Clemetsson i Lauthela".)

Ei kommentteja: