maanantai 2. maaliskuuta 2009

Tutkimustarina Espoosta

Flachsen-väsäyksen ilona ja etuna on se, että voi keskittyä pieniin paloihin kerrallaan. Viime viikolla kirjoittelin pätkää, jonka piti päättymän salaneuvos Axel Ludvig Borniin. Hänen sisaruksistaan minulla oli aluksi ollut vain määrällinen tieto, mutta kiitos SukuForumin kirjoittajan, löytyi Helsingin rippikirjan sivu, jossa koko porukka oli koossa. Siitä näkyi kuitenkin heti, että lapset olivat liidelleet sinne tänne, Ruotsiinkin asti, joten katsoin parhaaksi tilata Bornin perukirjan, jossa sisarusten kohtalo pitäisi olla esitettynä. Kun kerran kuoli lapsettomana. Mutta perukirjaa ei Hämeenlinnan maakunta-arkistosta löytynyt.

Hiski-haku osui avioliittoon Espoossa 15.10.1833 "Casseur. v. Kejs. Finsk. Sjökipaget Herr Erik Born" ja "Demois. Hedvig Maria Gust. Carolina Kurtén", joka vaikutti lupaavalta. Helsingistä löytyi 26.1.1840 syntynyt poika Otto. Hedvig Maria oli häiden yhteydessä merkitty olevan kotoisin Backbystä, joten kun tarkistin ylioppilasmatrikkelin Axel Ludvig Bornille antamaa "Omisti Espoon Kunnarlan" tietoa digitaaliarkistosta löytyvistä henkikirjoista tarkistin myös Backbyn. Ja siellä asui 1875&1880 leski H. M. Born vuonna 1840 syntyneen Otto pojan kanssa.

Aika siirtyä "Sukutilojen" antiin. Kunnarlan eli Gunnarsin kohdalla "Tilan lahjoitti Espoon kunnalle v. 1885 salaneuvos A. L. Born, hänen veljenpojallaan oli siihen hallintaoikeus kuolemaansa saakka vuoteen 1918." Backbyn kohdalla taas "Omistaja v:sta 1918 Ernst von Freymann." Tutkimushypoteesi: Otto oli salaneuvoksen veljenpoika ja kuoli vuonna 1918. (Otto lahjoitti Espoolle koulurakennuksen pitäjäntuvaksi.)

Backby ei ollut mikään pieni tila: 900 hehtaaria maata. Pienen googlauksen jälkeen selvisi, että tila on tänä päivänä Kartanokylpylä Kaisankoti. Päärakennus uusittiin 1937-1938 ja näyttää nyt tältä:

Kuva on Flicker-sivustolta ja oikeusasetustensa mukaan käytettävissä, kunhan lähde mainitaan eikä kuvaa muunneta.

Hiskistä löytyi myös toisen Axel Ludvigin todennäköisen veljen avioliitto. Seurakunnassa "Ensimmäinen Suomen meriekipaasi" vihittiin 12.7.1833 "midsk. m. herr Carl Born " ja Espoon pitäjästä "välb. jungfru Joh. Maria Ståhlhane". Oikein aatelinen morsian? Pariskunta löytyi SukuForumin avulla Martti Strangin tekemästä taulusta, jonka mukaan Carl kuoli 30.6.1845 Porvoossa ja Johanna 10.4.1867 Espoossa.

Ei kommentteja: