tiistai 3. maaliskuuta 2009

Musiikkia menneisyydestä

Lainasin kirjastosta CD-levyn Musiikkia Porin Triviaalikoulun nuottikirjoista, joka oli äänitetty huhtikuussa 2008. Triviaalikoulun neljä äänikirjaa on kopioitu käsin vuonna 1725. Niiden 93:sta sävelmästä on levyllä 19.

Kouluttamattomiin korviini musiikki kuullosti lähinnä renessanssilta ja tunnistetut säveltäjät ovatkin eläneet 1500-luvun lopussa. Levyliitteen mukaan on pyritty 1600-luvun esitystapaan, eikä ole pyritty ”rekonstruoimaan isovihan jälkeisen Porin koulumusisointia, josta tiedämme melko vähän”. Porin triviaalikoulun esityksissä ei varmasti ollut naisia laulamassa eikä myöskään Sonus Borealis –yhtyeen tasoisia muusikkoja tai soittimiakaan, joten en varsinaisesti päässyt Porin menneisyyteen kiinni tätä kautta.

Meinasin kirjoittaa, että paremmin saa tunnelman kiinni laulamalla vanhan virren Sinuhun turvaan, Jumala, mutta kun kaivoin ala-asteen musiikkikirjan esille sain huomata, että se on Joonas Kokkosen Paavon virsi Viimeisistä kiusauksista. Uups. Onneksi on Vestmanviiki.

Porin triviaalikoulun ääni- eli stemmakirjat löytyvät digitoituina Joensuun yliopiston yliopiston kokoelmista (diskantti, altto, tenori, basso, ).

Ei kommentteja: