lauantai 14. helmikuuta 2009

Tiistai Tukholmassa

Yön aikana tuli tietenkin mieleen jotain jota olisi kaupunginarkistossa voinut katsoa. Mutta sinne olisin sitten jäänyt koko päiväksi, joten parempi jättää väliin. Sen sijaan kävelyretkeilin aamiaisen jälkeen Södermalmilla. Nyt myös Marian kirkon puolella, josta sain otettua kuvia Hansin ja Margaretan rannasta, suunnilleen.

Palasin sitten hotellille ihailemaan viimeistä kertaa (kruunu tuskin pysyy näin halpana) hotellin antiikkikokoelmaa. Tavaraa vitriinien lisäksi huoneissa ja auloissa.Olin varttia yli 11 Historiska museumilla ja yritin parhani mukaan audioguiden (suomeksi?) avulla keskittyä kokoelmiin kun koululuokkia oli vapautettu juoksemaan valvomattomina ympäri museota.

Esihistoria (forntid, kuva alla hautalöydöstä ja kasvojen rekonstruktiosta) teki yhtä positiivisen vaikutuksen kuin edelliselläkin käynnillä. Ajassa liikuttiin yksittäisten löytöjen/ympäristöjen kautta. Uutta tietoa minulle oli roomalaisen kulttuurin vaikutukset Ruotsissa. En muista myöskään nähneeni Vendel-osuutta.Näyttelyn kakkososa ei ainakaan ollut auki viime kerralla käydessäni, oli teemapohjainen eikä auennut täysin. Kauttaaltaan huomio kiinnittyi monikulttuurisuuden, sukupuolten arvottamisen/luokittelun välttämiseen sekä Ruotsin valtion historiattomuuden korostamiseen. Siis, että Vendel-aikaa ja viikinkejä ei voida pitää ruotsalaisina. Puhumattakaan vanhimmista esihistoriallisista löydöistä, jotka olivat niin eteläisestä Ruotsista, että se oli Tanskaa vielä 1600-luvulla.

Historian parissa vierähti viitisen tuntia ja enemmänkin olisi saanut menemään, jos aivot olisivat jotain vielä omaksuneet. Olisi voinut vaikka leikkiä arkeologia.

Ei kommentteja: