lauantai 14. helmikuuta 2009

P. S. Tukholma

Wikipedia tiesi kertoa, että "Adresskalendrar för Stockholm utgavs för några spridda år på 1700-talet (först 1728)". Tämän pohjalta kysyin paikallisessa kaupunginarkistossa, josko heillä on näitä aikaisia materiaaleja mikrokorteilla. Ohjasivat laatikolle, joka alkoi 1800-luvulta. En viitsinyt kysyä enempää.

Otin asian esille kaupunginmuseon faktahuoneessa. Eivät olleet ikinä kuulleetkaan. Ihan uusia asia. Vaikka heidän hyllystään sitten löytyi yksi kirja, johon aikaista kalenteria oli kirjoitettu puhtaaksi.

Kovin outoa. Ja oudommaksi muuttui, sillä kun lähetin eilen tiedustelun Kungliga Bibliotekiin sain vastaukseksi, että teos "Den nu för tiden florerande widtberömde kongl. residence-staden Stockholm, eller: Fullkommelig förteckning, på alla kongl. maj:ts och cronans höga embets-män / Anders Joakim von Henel " löytyy puhtaaksikirjoitettuna Stockholmskällanista ja on sen sinne laittanut... kaupunginmuseo.

Ettei elämä tulisi liian helpoksi viimeinen dokumenttilinkki vei perjantaina ihan muualle. No onneksi vuoden 1789 kalenteri on aakkosjärjestyksessä ja kokonaisena. Ei kylläkään yhtään tuttua nimeä. Asiasanalla Adresskalendrar hakemalla saa koko tarjonnan esille. Mukaanlukien osoitelistan vuodelta 1460!

Ei kommentteja: