sunnuntai 17. maaliskuuta 2024

Tykö Tomminpojan elämä ja onnen-vaiheet

Oli nimimerkki K. W. W-n sitten Pyhtäällä vuonna 1838 syntynyt Karl Wilhelm Weman tai ei, jatkokertomuksensa Tykö Tomminpojan elämä ja onnen-vaiheet (*) on aikaansa nähden harvinaisen hauskasti kirjoitettu. Tyylinäyte alusta:

Yhtenä päivänä hämärän tullessa seisoi joukko akkoja Toimelan kylässä vanhan, maantien varrella olevan koivun vieressä ja pakisi tapauksista ja muista kylän asioista. Heidän kielet ja huulet olivat erinomaisessa liikkeessä ja samoin kädet, sillä jokaisella oli sukkapuikot joita he kiiruusti liikuttivat — he neuloivat sukkaa. Yht'äkkiä huomasivat he maantiellä vielä yhden akan, joka tuli juosten heitä kohti ja tultuaan heidän joukkoon hengästyneenä tötätti: 

— Ystävät! ... Kulkaa kummaa.... 

— Mitä, mitä? huusivat ne toiset. 

— Tommin vaimo ... on ... on ... synnyttänyt ... pojan, ilmoitti äsken tullut. 

Akat seisoivat avo-suin ja katselivat kummastuneina toinen toistansa. Viimein päästi yksi heistä kielensä taas entiseen liikkeesen ja lausui:

— Kumma kuitenkin! Mutta, mennään katsomaan! 

— Niin, mennään katsomaan! huusi nyt joukko ja pani säärensä liikkeesen. Polkutiellä tuli pitäjän lukkari heitä vastaan. Tälle ilmoittivat nyt akat huutaen ja rähisten sen kumman asian, että Tommin vaimo oli synnyttänyt pojan. Lukkari katseli akkoja avossa suin sanaa vastaamatta ja viimein kuin tointui huusi hän: 

— Kumman kumma! Tommin vaimo. 

— Niin, ja poika on niin kaunis, niin valkea ja hieno muoto sillä on ja niin kaunis se on kuin herrasväen lapsi, pakisi akka, joka toisille oli ilmoittanut asian koivun vieressä. 

— Se vasta kumma! huusi ne muut: Ja kuin herrasväen lapsi, lisäsi muutamat. 

— Mennään katsomaan! huusi lukkari ja seurasi akkoja. 

(*) I. Mitä Toimelan akat sanoivat kun Tykö syntyi OTAWA 07.11.1862 NO 44 

II. Kuinka Tykö kasvaa, opetetaan lukkariksi ja mitä hän vielä saa oppia ja tietää. OTAWA 14.11.1862 NO 45 

III. Tykö tulee Porvoosen ja mitä hän siellä näki ja huomasi OTAWA 14.11.1862 NO 45 

IV. Tykö Puhtalassa ja kuinka siellä kävi OTAWA 12.12.1862 NO 49 

V. Mikä Tykölle tiellä tapahtui ja kuinka hän pääsi Helsinkiin OTAWA 28.11.1862 NO 47 

VI. Mitä Kapteini Tyköstä sanoi, mikä hänelle Esplanatissa tapahtui ja kuinka hän nai OTAWA 12.12.1862 NO 49 

VII. Tykö tulee pataljuonan lukkariksi, kuinka muutoksia tapahtuu ja mintähden Tykö ottaa eron & VIII. Kuinka Tykö pääsee koulumestariksi Vaahtijärvelle ja mitä akat hänestä sanovat OTAWA 19.12.1862 NO 50 

IX. Kuinka uusi kirkkoherra Tyköön vihastui, antaa Tykölle korva-puustin ja miten sitte kulussa kävi & X. Tykö Toimelassa ja kuinka siellä kävi OTAWA 30.12.1862 NO 51 

Ei kommentteja: