Tämän viikon maanantaina pidin esitykseni kurssilla Tidigmodern mat: en lokal och global historia eli sen suoritus alkaa olla valmis. On ollut tosi kiva olla kahdesti viikossa osa ryhmää, joka on aidosti innostunut oppimisesta.
Lapset syövät nauriita Kirvun Tietävälässä. Museovirasto |
Jälkikäteen pännii, etten kirjoittanut luennoista blogitekstejä, mutta kaikkeen en tänä syksynä venynyt. Sofia Gustafssonin suunnitteleman ja vetämän kurssin pääanti oli kokonaisvaltainen kattaus ruuan historiaan liittyviä näkökulmia. Pohdimme kotimaista viljelyä, ulkomaankaupan kehitystä, monia muutoksia 1700-luvulla, ruuanlaiton ja -säilytyksen käytäntöjä, keittokirjoja, ruuan sosiaalista merkitystä, siihen liittyvää materiaalista kulttuuria, yhteyttä terveyteen sekä ruuan ja sen puutteen suhdetta valtion hallintoon, sotaan ja vallankumouksiin.
Viimeksi mainitusta aiheesta kirjoitin 1700-luvun osalta väitöskirjani luvussa 5.1. Luennoilla pulpahteli mieleen myös kevyemmällä kädellä tekemiäni vanhoja tekstejä ja muistiinpanoja. Täällä blogissa niillä on tunniste ruoka, mutta oman muistini vahvistamiseksi tarkistan mitä teemoja olen vuosikymmenen aikana nostanut esille.
Jo kauan ennen väitöskirjaa olin kiinnostunut nälänhätien julkisesta raportoinnista: Raportoitua nälänhätää 1600-luvulla (22.8.2012), Raportoitua nälänhätää 1700-luvulla (22.8.2012), Raportoitua nälänhätää 1800-luvulla (22.8.2012), Raportoitua nälänhätää 1900-luvulla (22.8.2012)
Olen pyrkinyt löytämään lähteitä tavallisemman väen ruokatapoihin: Ruoka-astioista (28.11.2020) , Sisämaan ruokatavoista (12.7.2016), Ruuan keittopaikasta (6.5.2016), Mämmikatsaus (5.4.2015), Länsi-Suomi: Ruokatalous 1600-luvulla (31.1.2015), Perinteisiä käsityksiä ruuasta (17.12.2014), "Kesälaitumille, viilipytyn viereen" (7.6.2014), Kirjallisuuden voileipiä (29.9.2013), Ruokaraportti vuodelta 1732 (3.9.2012), Keitolla vahvistettuna virtuaaliretkelle Savoon (27.8.2011), Teoreettinen kestikievaritarjonta 1593 (18.12.2010), Olutjuustoa (16.11.2010), Kenelle puuro sopii? (7.9.2010), Nauriiden säilytyksestä (24.3.2010)
Helpompaa on ollut kartoittaa uutuuksia: Soijakastikkeesta (21.5.2020), Pari pikaista sanaa kaviaarin historiasta (10.11.2023) , Tuontitavaran määristä 1800-luvulla (19.4.2016), Saagoryynit (12.3.2016), Hajatietoja kalkkunan historiasta Suomessa (26.7.2016), Kahvinkorvikkeesta (17.4.2015), Rasvaisesti (25.1.2012), Makaroonia napaan (14.1.2012), Haluan keinotekoista kivennäisvettä! (9.5.2009)
Viljelystä ja puutarhanhoidosta ymmärrän vähän enkä siis ole paljoa kirjoittanutkaan: Milloin Ruotsissa tiedettiin perunasta? (13.4.2021), Kaalimaista (15.1.2020), Lehtikaalin satoa (7.10.2014), Omenapuista (11.9.2021), Omenoista (23.9.2015)
Makeista leivonnaisista minulla on enemmän ymmärrystä sekä tekemisen että nauttimisen osalta, mutta niistä on niukasti lähteitä: Kauanko korvapuusteja? (4.10.2017) , Berliininmunkki on berliininmunkki! (6.3.2017), Pumpernikkelistä murunen (28.9.2015), Pikainen pysäys keksihyllylle (5.9.2012)
Tekstistä Makeismuisto ja lumen sulatusta (29.12.2013) huomasin, että olemassa on kirja Suomen karamellihistoriasta, johon en ole koskaan koskenut. Häpeällistä sekä käynnissä olevan Töölön Taipaleen historiankirjoittamisen että lukuisten karamellitekstieni takia. Palaan kirjan antiin, kunhan sen saan käsiini. Makeistekstejäni: Nekkusaksa eli koululainen pienyrittäjänä (2.10.2017), Suklaiset suukot ja Wikipedia (14.12.2014), Salmiakista, historiallisesti (4.10.2013) sekä Fazerin käärekatsaukseni: Karamellihistoriaa vuosilta 1901 ja 1902 (31.3.2017), Karamellihistoriaa vuodelta 1903 (6.4.2017), Karamellihistoriaa vuodelta 1911 (14.4.2017), Karamellihistoriaa vuosilta 1912-1913 (21.4.2017), Karamellihistoriaa vuodelta 1914 (27.4.2017), Karamellihistoriaa 1915-16 (4.5.2017)
Viimeaikoina minua kiinnostaneesta kaupungin elintarvikaupasta pitäisi tehdä lisäselvitystä: Maidonmyynnistä 1890-luvun Helsingissä (20.10.2023), Kaupunkien ruokakauppa 1800-luvun puolivälissä (28.8.2021), Miten entisaikaan tehtiin kevytmaitoa (23.9.2017), Kun Kauppahallin seinästä sai kuumaa maitoa (9.2.2014), Voista ja laista (29.12.2011), Helsingin torielämää 1907 (17.11.2011)
Teemojen ulkopuolelta vielä rääppiäiset: Tarvetta heinälaatikolle? (13.9.2022), Muurahaisten nauttimisesta (7.2.2020), Huomioita ruoka- ja rakennuskulttuurista 1837 (19.11.2018) , Miltä automaattiravintola näytti? (26.10.2016), Myötiä vapunpäiväksi (30.4.2012), Marja ja toinen, melko historiattomasti (23.2.2012), Elävä munakello (13.8.2011), Salaatti ja pakastebroileri (14.2.2011), Kyökissä vuonna 1860 (1.6.2009)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti