maanantai 4. joulukuuta 2023

Historien om Sverige - vuoteen 1560

Ruotsin television suursarja Historien om Sverige yllätti yli kuukauden tauolla, joten kokoan tähän asti nähtyjen viiden jakson arviot yhteen FB-päivityksistäni. Sarjaa voi katsoa Suomessakin SVT Play:ssä. Sieltä löytyy myös lapsille tehty versio, jota en ole vielä vilkaissut.

Kuvakaappaus
kakkosjaksosta
5.11.2023 Historien om Sverige on alkanut... kivikaudelta. Ihonvärillä on narratiivissa 13 minuutin kohdalla inan suuri merkitys.

12.11.2023 Ahaa, pronssikaudella ruotsalaiset miehet näyttää jo "ruotsalaisilta" ja tuo ulkomailta naisia. (SVT:n Historien om Sverige, 2. jakso loppuu vuoteen 500 jaa.)

19.11.2023 Jasså, Historien om Sverige pääsi viikinkiajalle, ja johan tulee mielenkiintoista viestintää jo kohdassa 8:50. Alla näkyvä kartta esitettiin otsikon "600-talet" jälkeen, kun samalla sanottiin "Sverige är inte vid den här tiden ett land som den är i dag; det är en massa småriken som styrs av olika släkter och småkungar." Tässä toteamuksessahan ei ole suurempaa ongelmaa, mutta mitä halutaan viestittää yhdistämällä se karttaan, jossa on asutuskeskittymiä nykyisessä Norjassa, Tanskassa ja Suomessa?


26.11.2023 Historien om Sverige saavutti tämän päivän jaksossa 1300-luvun lopun. Aivan kuten edellisessä vastaavassa produktiossa, jonka DVD:t ovat hyllyssäni, pyhimykset Helena ja Birgitta saivat runsaasti ruutuaikaa. Rautateollisuuden alku nostettiin myös reippaasti esiin. Suomi liittyi Ruotsiin NATO-henkisesti: alkoi Novgorodin pelossa maksaa ilolla veroja Ruotsiin. Luoteis-Viron kolonisaatiosta tai sinne tehdyistä "ristiretkistä' ei sanottu mitään.
Oudointa: huntujen alta esillä roikkuvat letit. Myös leskivaimolla.

Tässä kohtaa tuttavat kiinnostuivat. Yksi kysyi, että oliko Pohjois-Ruotsi ollut mitenkään esillä. Vastasin "Ei."

Keskiajan elävöitystä harrastava historiantutkija puolestaan huomautti, että "Huntujen alta roikkuvat lettitötteröt on kuuminta 1300-1400-lukujen taitteen muotia! Näitä näkee etenkin länsieurooppalaisissa ja englantilaisissa lähteissä." Hain jaksosta pikaisesti yhden leikkeen ja kirjoitin "Ahaa, mutta nämä ruotsalaiset a) elivät 1300-luvun alkupuolta ja b) roikottivat ihan tavallisia lettejä.." Sain kuittauksen "aa no tää on kyllä väärin!"

Kuunnellessani Hallands museumin kolmosjaksosta tallentamaa keskustelua selvisi, että jäi huomaamatta pukeutumissynti, joka olisi pitänyt tunnistaa: neulottu hartiahuivi!

3.12.2023 Historien on Sverige päät(t)yi tänään vuoteen 1560 ja jatkuu vasta ensi vuonna. Viidennen jakson korvia särkevin kohta oli "ett land, ett språk" -hehkutus raamatun ruotsinnoksen yhteydessä. Suomennoksesta ei tietenkään puhuttu mitään. Lisäksi, jos oli maininta vuoden 1524 päätöksestä julistaa "asumattomat" maat kruunun omaisuudeksi, niin moinen meni korvieni ohi. Karttakuvia vuoden 1361 jälkeen en huomannut ollenkaan.

Ei kommentteja: