(
Jatkona edellisiin vuosiin.) Ensimmäinen Fazerin vuonna 1903 rekisteröimä visuaalinen ilme on menneisyyttä, mutta itse karkki tuttu (Registeringstidning för varumärken n:o 216).
Fazerin sivujen mukaan "Pihlajanmarja-marmeladien valmistus alkoi Fazerin Kluuvikadun konditoriassa vuonna 1895 ja se on vanhin edelleen myynnissä oleva Fazer-tuote."
Elokuussa 1903 rekisteröitiin muoti-ilmiöstä cakewalk nimen ja kuvan saanut karamellikääre (n:o226).
Oman hutkimukseni mukaan tanssi tuli Suomeen keväällä 1903, kun taas
Helsingin kaupunginmuseon mukaan "Cake Walkia nähtiin Helsingissä ensimmäisen kerran Siltasaaren Circus Cinisellin esittämänä syksyllä 1904." ja karamellipaperi on ajoitettu noin vuoteen 1910. Paperihan voikin tietenkin olla myöhäisempi kuin karamellituotannon aloitus.
Cakewalk-karamellia mainostettiin näin komealla kuvalla Hufvudstadsbladetin etusivulla 25.10.1903.
Nizzan ulkoasu on niin yksinkertainen, että jätän sen väliin (n:o 228). Confetti kuullostaa iloiselta (n:o 229). Tämäkin kääre on saanut museolla arvioidun ajoituksen 1910.
Oliko saksalaisen lastenkirjan kuvitukseen hankittu oikeudet vai oliko se oikeudellisesti vapaata käytettäväksi (n:o 231)? Tuote on selvästi suunnattu lapsille ja tarjolla on erilaisia kääreitä kerättäviksi ilmeisesti kaikista tarinan sivuista.
Viimeinen vuoden 1903 rekisteröinti on Turisti (n:o 234). Tästäkin on varmasti ollut erilaisia kuva-aiheita, arvelen, ja löydän sitten Googlen välimuistista Fazerin museon (näkemättä ja kokematta!) sivun, jossa sanotaan, että "Turisti-karamelleissa näkyvät 1900-luvun alkupuolen tunnetuimmat nähtävyydet."
Näiden esimerkkien valossa karamellipapereiden keräily olisi 1900-luvun alussa ollut ihan mielekäs ja hauska harrastus.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti