Konnunsuon oikeutta kuulutaan istuttavan Savossa (Iisalmella) muutamissa paikoin. Kansa kokoontuu (erityisenä aikana vuodesta?). Kannetaan esille vesisanko ja lapio. Nämä kuuluvat edustavan mustepulloa ja kynää. Yhdestä tehdään tuomari, jostakusta toisesta pöytäkirjuri j.n.e. Nyt aljetaan tutkia kunkin henkilön käytöstä viimeisten Konnunsuon käräjien jälkeen. Kaikki pannaan pöytäkirjaan, jona on maa. Se, jonka silloin huomataan suhteessa tai toisessa viettäneen moitittavaa elämää, saa sen mukaan tuomionsa. Toiset häpeäkseen kielletään ottamasta osaa Konnunsuon oikeuteen, toiset saavat jonkun muun rangaistuksen. Mutkailemisia ei kuulu puuttuvan. — Luultavasti tämä oikeus on jäännös suomalaisten muinaisesta yhteiskuntaelämästä, vai miten? Mistä tämä nimi? — Tuota oikeutta kannattaisi panna käytäntöön monessa paikoin! Se vivahtaa hieman Ritvalan Helkaan.
2 kommenttia:
Tämäpä kysymys! Enpä Lönrotistani muistanutkaan tämmöistä. Uteliaisuus heräsi. Samoin Ritvalan helan kohdalla - oliko tuolloin moista raastupaa? Kysynpä, kun Ritvalan kupeella elän.
Vähän saman tapainen lienee Puutikkalasta muistiin merkitty "Ukonkirkko" ja siihen liittyvä pitäjänkokous ynnä tuomari ja lautakunta. Aleksander Kena: Tietoja Luopioisten seurakunnasta, Tempere 1893
https://digi.kansalliskirjasto.fi/teos/binding/1908105?page=37
Lähetä kommentti