Vuonna 1912 Fazerin rekisteröimistä karamelleista ensimmäinen löytämäni on Rex (Registeringstidning för varumärken n:o 476). Yksinkertaisen oloisen kääreen sana Orange lupaa appelsiininmakua, mutta verkkokaupassa myynnissä olevassa saman näköisessä kääreessä samassa kohtaa on sana suklaata eli makuja taisi olla ainakin kaksi.
Myös Italianon (n:o 480) kääre oli lähinnä raitaa eikä mustavalkoisena ole esittelyn väärti. Tuulispään 35/1912 tekstimainoksen mukaan "Se on ilman täytettä ja maku on hieno ja virkistävä. Sitä passaa imeskellä missä vaan, vaikka kadulla kävellessään, niin matka joutuu paljon nopeammin, eikä suu näytä happamelta. Pankaappa hampaanne koloon tämä, te nuoret neitoset."
Italian valinta karamellin nimeen saattoi liittyä syksyllä 1911 alkaneeseen ja syksyyn 1912 kestäneeseen Italian ja Turkin väliseen sotaan. Siitä on voinut saada inspiraationsa myös Islam (n:o 489), joka tosin pääsi markkinoille vasta vuoden 1913 alussa. Fyren 1-2/1913, jonka mukaan Karl Fazer on "vår alltid vakna och med världspolitiken följande barnkammardiplomat", tulkitsee nimen liittyneen Balkanilla käytyyn sotaan.
Islamin kanssa yhtäaikaa tuli markkinoille Fazerin Bruneau, jonka Fyren myös yhdistää ajankohtaisuuteen, mutta verkkohakuni eivät selvennä mihin sotaan mies (?) liittyy. Ainoa suomalaisten sanomalehtien Bruneau on ranskalaisten joukkojen komentaja Marokossa.
Emigrant/Siirtolainen-karamellissa (n:o 502) on Yhdysvaltojen lipun kuviot, joten todennäköisesti siinä on myös ollut sen värit.
Krem (n:o 503) ja Kastanje/Kastanja (n:o 507 saivat yksinkertaiset kääreet. Orange (n:o 507) voisi väreissä olla näyttäväkin.
Oliko karamellin Rädis/Rediisi (n:o 515) makuna retiisi? Se ei saanut tekstimainontaa, joten jää mysteeriksi.
Suomalainen viikko (n:o 520) on aika erikoinen nimi karamellille.
Tämän tausta on kuitenkin helpohkoa selvittää. Uuden Suomettaren katsauksessa vuoden 1913 taloudelliseen toimintaan (1.1.1914) kerrotaan, että suomalainen viikko "oli syysk. 27 p:n ja lokak. 4 p:n väliseksi ajaksi järjestetty yhteiseksi juhlaviikoksi kautta maan suomalaisten teollisuustuotteiden tunnetuksi tekemistä vanten. Viikko onnistui erittäin hyvin. Tehtailijat, kauppiaat ja sanomalehdistö tekivät silloin tarmokasta työtä suomalaisten tehtaiden ja suomalaisten valmisteiden suosimiseksi."
Viimeinen Fazerin karamellirekisteröinti vuonna 1913 oli Tango (n:o 526).
Tämä ainakin oli ajankohtainen aihe, sillä Yleisradion sivun mukaan "1913 nähtiin Suomessa ensimmäinen tangotanssiesitys, josta alkoi ensimmäinen tangovillitys."
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti