perjantai 22. syyskuuta 2023

Mikä auttoi ymmärtämään torppareita?

 

Sanomalehtimiesliiton albumissa Suomalainen II (1911) oli Kansallisten merkkihenkilöiden asuntokuvia. Yllä oleva kuva on professori Hannes Gebhardin työhuone, jonka hän esitteli seuraavin sanoin

Tämä kuva esittää huonetta, joka samalla on sekä vaimoni ja minun työhuoneeni, että vierashuoneemme, sillä kalliissa Helsingissä ei ole ollut varaa pitää erityistä vierashuonetta. Huoneen tekee meille erityisen rakkaaksi se, että olemme äskettäin vihdoinkin päässeet omaan huoneistoon, rupeamalla osakkaiksi erääseen tuttavien perustamaan yhtiötaloon (O.-Y. Oiva, Dagmarinkatu 5). 

Tämä omassa kodissa asuminen tuntuu näet erittäin hyvältä sille, joka kymmeniä vuosia on saanut asua vuokralla, varsinkin kun lisäksi on sattunut joskus joutumaan tavallista ahneemman ja rettelöhaluisemman talonomistajan käsiin. Mutta on sitä tällaisista vuokraoloistakin ollut hyötyäkin. Olen näet oppinut ymmärtämään torpparien asemaa paremmin kuin muutoin olisin ehkä ymmärtänyt, ja se taas on osaltansa vaikuttanut työhöni torpparien aseman vakaannuttamiseksi.

Ei kommentteja: