tiistai 7. maaliskuuta 2023

Uutiset 90 vuotta sitten

Saksassa asuva brittitubettaja (nykyään Saksan kansalainen) aloitti videosarjan, jossa hän "raportoi" Hitlerin valtaannousua 90 vuotta sitten. Tätä kirjoittaessani viimeisin osa kertoi 5.3.1933 vaalituloksesta. Katsominen herötti mielenkiinnon suomalaiseen uutisointiin.

Mummoni vanhemmat ja ehkä 10-vuotias mummonikin lukivat oikeistolaista Satakunnan Kansaa, jossa 7.3.1933 analyysi näytti tältä:

Vaalivoitto ei kuitenkaan tiedä Saksan pulman ratkaisua. Nyt vasta voi alkaa positiivinen työskentely valtion asioiden johdossa. Tähän asti Hitler on tunnettu ainoastaan taitavana kansankiihoittajana ja tarmokkaana puoluejohtajana. Hän on arvostellut toisten tekoja ja luvannut valitsijoille yhdeksän hyvää, ja kahdeksan kaunista. Nyt hän vasta joutuu käytännössä näyttämään, onko hänessä aineksia myöskin suuren valtakunnan pääministeriksi ja valtiolaivan peränpitäjäksi.

Maalaisliittolainen Suomenmaa oli skeptinen:

Mitenkä kehitys nyt on kulkeva eteenpäin, se riippuu siitä, kykeneekö uusi suunta myös hallitsemaan niitä vaikeuksia, joista se on luvannut Saksan kansan pelastaa. Ainoa, minkä voi varmuudella sanoa, on se, että kansallissosialistien ohjelman avulla ei ainakaan vaikeuksista päästä, vaan ainoastaan lisätään niitä.  

Sosialidemokraattinen Kansan lehti näki tulevaisuuteen kirkkaimmin:

Oliko Saksan tasavallan ja demokratian pohja ja puolustus todellakin niin heikkoa ja kyvytöntä, että Hitlerin diktatuuripyrkimyksiä ei olisi kyetty tekemään tyhjiksi ja estämään?

(Sanomalehtien puoluesidonnaisuuden voi Kansalliskirjaston digitaalisten aineistojen portaalissa tarkistaa i-ikonista aukeavista kuvailutiedoista.)

Ei kommentteja: