lauantai 16. heinäkuuta 2022

Yleisen näyttelyn välisali


Suomen kuvalehti 89/1876 julkaisi Yleisen näyttelyn välisalista eli keskussalin ja taidesiiven välisestä osasta ylläolevan kuvan ja seuraavan lyhyen kuvauksen.

Ensimmäisenä silmään pistävänä tavarana on tässä näyttelön-osastossa pullot; niiden rivit kestävät halki koko salin ja jatkuvatpa vielä keskussaliinkin. Eivätkä pullot suinkaan ole tyhjät. Terveysvesistä alkain on tässä edessämme kaikkeja Suomessa valmistettavia juomia: olutta, porteria, paloviinaa, punssia, liköörejä j. n. e. vaan jos me juoman päälle tahdomme haukata palan, on oitis pullosarjain takana, taidesalista tullessa oikealla puolella, kaikellaista säilytettyä metsänriistaa ja kalaa, jota viimemainittua varten on myöskin melkoinen joukko monenlaisia pyydyksiä. 

Mutta joll'ei tämä viinapala kelpaa, menkäämme pullorivien vasemmalle puolelle saamaan makeampaa. Tässä on sokeritehdasten näytteet sekä muut sokeriteokset ja leivokset. Kuvassamme perällä näkyvä laiva on kokonaan sokerista tehty sekä miehistöineen että purjeineen, samasta aineesta ovat kuohuilevat aallotkin, joilla se purjehtii. Sokerinäytteiden vasemmalla puolella on valmiita sekä mies- että naisvaatteita ja turkkurinteoksia somissa kaapeissa sekä tapetteja ja näiden takapuolella maanviljelys- ja metsäopistojen rikkaat näyttelöt. Kun vielä mainitsemme että salin kolkkiin ovat kansatieteelliset näyttelöt maakunnittain asetetut ja että oikeanpuoliselta sivulta päästään Ekbergin kahvilaan, kävelemisestä väsyneitä jalkoja lepuuttamaan, lienemme jo huomauttaneet tärkeimmät kohdat tässä näyttelön osastossa, jota kuvamme esittää.

Hieman eri rajauksella samasta tilasta on Charles Riis ottanut kaksi stereokuvaa (HKM: tämä ja tämä. CC BY 4.0), joista erottuu, että salin keskellä oleva rakennelma on täynnä sokeritoppia. En saa selvää niiden tuottajasta, mutta pienempi vitriini, jossa näkyy kolme sokeritoppaa on Töölön sokeritehtaasta. 


Toinen kuva on otettu samasta paikasta, mutta kääntyen hieman oikealle.

Riis otti myös toisesta päädystä yhden kuvan, jossa taustalla näkyy sama pullon muotoinen näyttelyständi kuin kuvalehden piirroksessa. Tulitikkuhökötyksen oikealla puolella etualalla on Töölön saippuatehtaan törökööki (HKM, CC BY 4.0)

Missään kuvassa ei erotu salin kolkista kansatieteelliset näyttelöt, joihin perehdymme tietenkin tarkemmin jatkossa.

Ei kommentteja: