tiistai 12. heinäkuuta 2022

Muuta näyttelyrakennuksen ulkopuolella

Kertauksena eilisestä: "Jos astumme ulos näyttelyhuoneesta sen pihamaalle, näemme pihan keskellä suihkulähteen, muutamia tiilipatsaita ja erään hautakivien näyttelyn." (Satakunta 12.8.1876)


Mutta ei tässä suinkaan kaikki.

Molempain kylkirakennusten välillä oleva osa puistosta, joka, niinkuin myöskin soukka kaistale aina merenrantaan saakka, kuuluu näyttelypiiriin, on koristettu suurella ja hyvin kauniilla suihkulähteellä, joka korkealle heittää vesisuihkunsa ja muuten siellä olevat suuret tuuheat puut tekevät tämän paikan hyvin hauskaksi olopaikaksi. Tuo on juuri hra Ekbergin ravintolan edusta, jonka vuoksi siellä usein nähdään väkeä, jotka, kauvan käytyänsä näyttelyä katselemassa, siellä hetken aikaa nautitsevat lepoa ja ruumiin virvoitusta.  
 
Näkymä Kaivohuoneen edustalla oleviin ravintolapöytiin
Charles Riis. Helsingin kaupunginmuseo CC BY 4.0
   
Tällä paikkaa puistosta näemme muuten usiampia pienempiä rakennuksia ja paviljonkia. Puiston kulmassa valtatietä vastaan on ensin hra Hartvallin vesimyynti ja edempänä puiston sivulla pitkä aukinainen katos, joka on täynnä Suomessa tehtyjä maanviljelys-aseita sekä kesä- ja talvi-ajokaluja. Muuten näemme siellä hautakiviä, tiilitehtaiden näytteitä sekä sievä, helposti muutettava puuhuone.  
 
Sinerbychoffin Bierhalle
Charles Riis. Museovirasto, CC BY 4.0

Jos lähdemme kävelemään puiston halki merenrantaan päin, näemme ensin hra Sinebrychovan soman olut-myynnin ja taampana hra Blomqvistin ravintolan. Puistossa olevaan lammikkoon on Turun konepaja rakennuttanut pienen huvihuoneen ja siihen kuuluvan sillan, molemmat raudasta. 
 
Merenrannalle on rakennettu katos, missä veneitä eri maan-osista näytetään, ja joista muutamat myöskin ui vat vesillä. Ennen kuin lopetamme tämän lyhykäisen silmäyksen, ei meidän sovi jättää mainitsematta sitä erinomaisen onnistunutta kasvien näyttelyä, joka on asetettu Runnihuoneen edustalle ja siis oikeastaan ulkopuolelle näyttelyn piiriä. Se kuuluu olevan eri puu-tarhurein toimittama ja on suurella taidolla ja hyvällä aistilla järjestetty. Näemme siellä eri-värisillä kasvilla tehtyjä kauniita kuvauksia, jotka ikäänkuin ovat maalattuna maahan. Kuinka vaihteleva, rikas ja ihana kasvien maailma on, voimme aavistaa, nähtyämme tämän pienen osan siitä. Joka ilta kun musiikki soittaa Runnihuoneessa, käy satoja ihmisiä tätä kaunista näyttelyä ihailemassa. (US 10.7.1876)

Carl Larssonin kuva puutarhanäyttelystä
Ny Illustrerad Tidning. Museovirasto, CC BY 4.0

Ei kommentteja: