perjantai 22. heinäkuuta 2022

Kävikö Carl Larsson Yleisessä näyttelyssä?

Erityisesti koti-interiööreistään tunnettu Carl Larsson ei vielä kesällä 1876 ollut perheellinen mies eikä ikääkään ollut kuin 23 vuotta. SBL:n artikkelin mukaan Larsson oli vuodesta 1875 Ny Illustrerad Tidningin avustaja. Käsialaansa on esimerkiksi oheinen Johan Ludvig Runebergia esittävä kansikuva tammikuulta 1876. (Digitointi SLS:n kokoelmista)

Näin ollen on täysin uskottavaa, että pariin kertaan tässä sarjassa jo esitetty avajaiskuva Suomen kuvalehdestä on Carl Larssonin käsialaa vaikkei attribuutiota ole Museoviraston kappaleeseen liitetty. Vasemman alakulman lipunnoston yläpuolella kun näkyy nimikirjaimet C. L. samalla käsialalla, joka on tuttu muutamia vuosia myöhemmin Larssonin tekemistä Välskärin kertomusten kuvituksista.

Tätä kirjoittaessani Ny Illustrerad Tidningiä ei ole digitoituna verkossa, joten siinä esitetty ei ole yksinkertaisesti tarkistettavissa. Finnasta löysin kolme muuta Larssonin kuvaa Yleisestä näyttelystä. Toinen esittää puutarhanäyttelyä ja toinen taidesalia. Lisäksi jo tässä sarjassa käytetyssä painokuvassa välisalista on vasemassa alakulmassa nimikirjaimet C. L. Millään näistä, kuin ei myöskään avajaiskuvalla, ei ole tunnettua valokuvavastinetta, mutta ei tietenkään ole poissuljettua, että Larsson on työstänyt piirroksensa jonkun muun ottamista valokuvista. 

Ei kommentteja: