sunnuntai 22. toukokuuta 2022

Huhtikuun lopusta toukokuulle

26.4.

3.5.
4.5.
  • 1910-luvulla ei lomake eikä planketti vaan lanketti.
5.5.
  • Mitäköhän näille ihmisjäänteille on tapahtunut?
    [Vasabladet 10.8.1929: Gammal svensk krigarkyrkogård funnen i Riga. Vid schaktningsarbreten i "Frihetsgatan" i Rigas centrum har man på tio fots djup funnit mänskliga ben i stort antal. Det har fastställts, att på 1600-talet en svensk krigarkyrkogård legat på detta ställe; förra året fann man också inom samma område ett antal mänskliga huvudskärvor. Benen ha överförts till universitetets anatomiska museum.]
8.5.
  • Kerrankin kulutustavara, joka on selvästi ajoitettavissa? Liian hyvää ollakseen totta? (Uusi Suometar 27.6.1895) [Satu Sorvali huomautti löytäneensä saman kuvan kesällä 2018. Saatteensa tuolloin: "Chigacon #maailmannäyttely'ssä 1893 esiteltiin merkittäviä uusia #keksintö'jä kuten vetoketju, maailmanpyörä, astianpesukone ja liukukäytävä (liukuportaat ilman portaita), mutta tämän ilmoituksen mukaan myös #mummokeinu! (Nya Pressen 8.6.1895)" Hän oli myös tehnyt kuvahaun tuloksella "Varhaisin kuva, jonka löysin Finnasta kaksipuoleisesta #pihakeinu'sta, on vuodelta 1918. "Kesäasunto Töölössä", valokuvaaja Ivan Timiriasew. Helsingin kaupunginmuseo."]
  • Oli kuulkaa aika ennen kirjastotätejä. Kirjastomies oli @SKS_finlit. Tämä vielä nauratti, mutta erehdyin tekemään lisähaun ja löysin Usarin kirjoituksen 5.2.1929. Nainen kelpaa kyvyttömänä, sillä on halpa. Auts.
10.5.
  • "Tässä onkin keskeinen avain muutokseen: että jokainen tulee nähdyksi; että löytyy joku, joka uskoo, kutsuu, suosittelee, muistaa, luottaa, kannustaa." kirjoittaa @anulah . Sama pätee naisten lisäksi tietenkin vähemmistöihin ja luokkaretkeilijöihin.
  • Tarjolla kuningasmielinen katsaus Viipurin kujanjuoksuun. [Christopher O'Reganin videossa Kulregnet vid Viborg.]
12.5.
  • Päivän suoritus: muistin pyykkäysreissulla, että DL @NatLibFi Sanomalehtisymposiumin esitysehdotuksille on huomenna. Huominen on varattu aivan muuhun, joten pykäsin iltapuhteena tekstin. Vain yrittämällä voi onnistua.
15.5.
  • Taas osuin saksalaisen tutkimuksen kuplaan, jossa viitataan saksankielisiin ja setti on sitten ohitettu esim. Suomessa. Ranskankieliset eivät tule edes esiin, ellei käytä ranskaa hauissa.
20.5.


Ei kommentteja: