lauantai 28. toukokuuta 2022

Kuka Johnson kulki Suomessa kesällä 1846?

 

Åbo Underrättelser selosti 7.4.1848 melko yksityiskohtaisesti Pietarissa edellisenä vuonna julkaistua kirjaa "Ein Beitrag zur Kenntniss der wirthschaftichen Verhältnisse Finnlands". Kirjan kirjoittaja tohtori J. Johnson oli käynyt kesällä 1846 kylpemässä Helsingissä ja lähtenyt sitten 160 virstan kiertomatkalle, jolla hän ainakin kävi Hämeenlinnan ympäristössä. Johnson selvitti tietoja maataloudesta niin talonpoikais- kuin herrastiloilla ja esittelee kirjassaan jopa talonpojan verokuitin. Suomen kielistä puhuttaessa käy ilmi, että kirjoittaja hallitsee viron hyvin. Mielenkiintoisin 11.4.1848 jatkuneeseen referaattiin poimittu yksityiskohta oli kulkijan huomio monien talojen hirsiseiniin kaiverretuista (rakennus)vuosista.

Koko juttu oli tullut eteeni, sillä hain karttaa, joka oli julkaistu tässä(kin) kirjassa. En löytänyt Finnasta Kansalliskirjaston kappaletta, joten asiakassuhteen ylläpitämiseksi tiedustelin kirjaa spostitse. Sain sen oitis erikoislukusaliin katsottavaksi ja vastausviestissä myös haasteen: "Jos jostain sattuu putkahtamaan tämän J. Johnsonin tarkempia henkilötietoja, olisin kiitollinen tiedoista."

Kirjasta irtosi (KUVAINNOLLISESTI!) kaipaamani kartta ja myös tarkkoja kuvia maatalouden välineistöstä, mutta ei mitään ilmeistä tunnistetietoa Johnsonin persoonasta.

Mutta tottakai piti jatkaa tiedonhakua toisaalla, sillä maineen ylläpito. Suomalaisissa sanomalehdissä Johnson esiintyi toistamiseen ÅU:ssa 3.11.1848 pietarilaisena agronomina, joka oli lähettänyt Keisarilliselle Suomen talousseuralle eripainoskappaleita artikkelistaan "Beschreibung eines Theerofens mit einer Vorrichtung zur Gewinnung des Terpentinöls". Artikkelin nimellä se löytyi pietarilaisesta julkaisusta "Mittheilungen der Kaiserlichen Freien Ökonomischen Gesellschaft zu St. Petersburg" . 

Itse julkaisusta sen toimittajan henkilöllisyys ei hypännyt silmille, mutta toisaalla julkaistussa sisällysluettelossa oli Johnsonin torajyväkatsausta "Ueber das Mutterkorn. Von Dr. J. Johnson." merkityksellisempää havaita, että sama mies oli myös julkaisun toimittaja. Eikä ainoastaan tuolloin vaan yli kymmenen vuotta myöhemmin oli myynnissä "Mittheilungen der Kaiserl. freien ökonomischen Gesellschaft zu St. Petersburg. Red. von Dr. J. Johnson. Jahr. 1861 u. 1862." 

Nyt kannatti googlata seuran nimellä ja Johnsonilla. Tuloksien joukossa oli virolainen artikkeli, jonka esittelemä 8.5.1806 syntynyt mies Jakob Johnson (Johnson-Hantwig) lähes varmasti oli Suomen kävijä. Muun ohella kielitaito tukee tunnistusta.

Ei kommentteja: