perjantai 27. toukokuuta 2022

Pieni tiedonhakuharjoitus

Vappu Ikonen jakoi eilen aamulla Twitteriin oheisen SA-kuvan 86912 saatteella "80 vuotta sitten helatorstai oli näin heleä. SA-kuvat 26.5.1942. Harmillisesti kuvatiedoissa ei mainittu paikkakuntaa. Tunnistaako kukaan?"

Vielä lehdettömien puiden takana pilkottavien rakennusten tunnistaminen on mahdollisuuksien rajoissa, mutta hedelmällisemmältä tuntui lähestyä kysymystä SA-kuvien ominaisuuksien kautta. Tyypillisesti samalta kuvaajalta on paljon kuvia ja ajallisesti läheiset kuvat voisivat vähintäänkin rajata maantieteellistä aluetta.

Haku helatorstai* Finnassa toi eteen niukat kuvailutiedot, joissa oli kuvaajan nimenä Aavikko ja oikea päivämäärä 14.5.1942. Siirryin SA-kuvien omalle sivustolle, jossa voi helposti tehdä päivärajauksen ja valokuvaajan nimen työntää vapaatekstihakuun. Näin sain eteeni neljä kuvaa, joista kolmessa keinuttiin "ryssien tyypillisessä huvipuistossa Äänislinnassa".


Myös penkkikuvassa on täällä tieto "Äänislinna 1942.05.14", vaikka Finnaan siirrossa se on tipahtanut matkalle. Finnassa päivämäärästä on tehty (ainoa) asiasana, joten yhdistämällä se tekijätietoon tarkennetussa haussa, on mahdollista saada ulos sama kuvasetti. Vain inan hankalampaa ja epävarmempaa kuten aina yleisissä portaaleissa.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Äänislinnahan se on.