perjantai 1. huhtikuuta 2022

Kuopiossa keväällä 1897 löydetty aarre

Uuden Savon aliopakinassa Kirje Kuopiosta 1.4.1897:

Niinkuin moni kaupunkilainen tietää, oli Kuopiossa "Ison vihan" aikana linnoitus. Tämä linnoitus sijaitsi arviolta siinä, missä nyt Venäjän kirkko, Snellmanin puisto, teollisuuskoulu ja ympärillä olevat tontit ovat. Vanha taru kertoo, että ruotsalaiset näinä sotaisina aikoina olivat kaivaneet suuren aarteen maahan ennen kun venäläiset räjähdyttivät linnoituksen ilmaan. 

Nyt on tämä aarre löydetty. Perustusta kaivettaessa eräälle uudelle rakennukselle Pohjoisvuorikadun ja Kuningattarenkadun kulmassa tont. n:o 77 kolahutti tiistaina eräs työmies lapionsa kären rautarenkaaseen, joka oli valettu kiini suureen kivimöhkäleeseen. Koko aamupäivän reudottuaan onnistui työmiesten vasta puolenpäivän aikaan saada kivi irti. Ihmeekseen näkivät työmiehet nyt aukon tähän asti tuntemattomaan kellariin, jota sulki vaskesta valettu ovi, varustettu kolmella käsivarren paksuisella rautaisella pönkällä. 

Kaikki koetukset avata tätä ovea rautakangilla ja vasaralla olivat turhat. Vihdoinkin, kun sähköasemalta oli johdettu sähkölanka, jonka päähän oli asetettu itselävistävä hyberboolinen porauskone, samaa mallia kuin Etelä-Amerikassa käytetään vuoriporauksissa, avautui ovi ja puoleksi sisään syöksynyt holvi tuli näkyviin. Ovea likinnä oli melkein rikkiruostunut rautakirstu, joka avattaessa sisälsi joukon vanhoja kulta- ja hopea-astioita; sitäpaitsi löytyi sieltä 11 jalokivillä koristettua kultaista rannerengasta, 3 vahvaa pyssyä, suuri sapeli hopeaisella leijonan muotoisella kädensijalla, 3 luuvartista tikaria sekä joukko kulta- ja hopearahoja, osittain hyvin säilyneitä. 

Maanviljelyshallitus, jolle asiasta heti sähköteitse tieto annettiin, tulee tänään klo 4:ltä ip. jatkamaan kaivamista. Sisäänpääsy paikalle on silloin kielletty, tullen sitä vartioimaan joukko sotilaita. Vasta sitte, kun aarre on loppuun kaivettu, on suurella yleisöllä tilaisuus tarkastaa näitä maahan haudatuita kalleuksia, sillä aarre tulee asetettavaksi näytteille kaupungintalolla. Nyt jo löydetyn aarteen arvo noussee 50 tuhanteen markkaan.

Kaksi päivää myöhemmin samassa lehdessä oli pikku-ilmoitus

Aarteen kaivaminene Kuopiossa tontilla n:o 77 on siirretty tulevaan aprillipäivään, josta pyydän ilmoittaa. Olli

Ei kommentteja: