keskiviikko 2. maaliskuuta 2022

Etunimellä rippikirjasta haku on mahdollista

Opin uutta, joten dokumentoidaan ennen kuin unohtuu.

Palasin miettimään helsinkiläistä teurastaja Salomon Janssonia (ks. Vielä Salomon Janssonista). Helsingin kirkonkirjojen perusteella hän oli syntynyt Pusulassa 16.4.1789, mutta Hiskissä Pusulan kastetuissa ei ollut kyseisenä vuonna, päivästä puhumattakaan yhtään Salomonia.

Ellei sukunimensä olisi patronyymipohjainen, lapsuuden perheensä olisi voinut löytyä Familysearchin nimihaulla. Mutta se tarttui vain Helsingin rippikirjoihin.

Entä jos Familysearchin haun voisi rajata yksittäiseen Pusulan rippikirjaan ja hyödyntää Salomonin etunimen harvinaisuutta? Pienen harhailun jälkeen tämä osoittautui hyvin yksinkertaiseksi. 

Aloitetaan valitsemalla Haun alta Hakemisto. Hakukriteerin oletuksena on Paikka, joten kirjoitin kenttään Pusula ja sain tarjouksen "Finland, Uusimaa, Pusula". Hyväksyin ja painoin Hae. 

Tulokset oli ryhmitelty hieman kryptisten otsikkojen alle, mutta ryhmän "Finland, Uusimaa, Pusula - Church records ( 4 )" alla olevan "Finland, Uusimaa, Pusula, Kirkkonkirjat, 1710-1866" klikkauksella sain esiin Pusulan lastenkirjat ja rippikirjat. 

Luulin, että täältä pitäisi poimia kuvaryhmänumero tms., jolla "normaalia" asiakirjahakua rajaisi, mutta homma olikin paljon helpompaa. Kunkin kirjan kohdalla on suurennuslasi-ikoni, josta pääsee tekemään haun vain ja ainoastaan kyseiseen kirjaan. Vaikka vain pelkällä etunimellä.

Näin Salomon löytyi kolmesta Pusulan rippikirjasta, joissa syntymäpäivänsä vaihteli huomattavasti. Vanhempiensa nimillä Hiskistä löytyi sarja vanhempien sisarustensa kasteita Pusulasta, mutta ei millään keinolla Salomonia.

Kotitalonsa (Lukkari, Hauhula) googlaus paljasti sitten kohtuullisen perusteellisen Geni-profiilin, josta yhteys oikeaan paikkaan olisi myös selvinnyt, mutta tulipahan harjoiteltua uusia ongelmia varten. 

Ei kommentteja: