maanantai 11. lokakuuta 2021

Opastusta sanomalehden tilaukseen 1851

Maamiehen ystävässä ilmestyi 8.3.1851 perusteellinen artikkeli, jolla kannustettiin suomenkielisten lehtien tilaamiseen. Olihan lehtiä nyt jo kuusi, "nimittäin Turusta kolme, nimeltä: Kristillisiä Sanomia, Sanomia Turusta ja Huoneenhallitus-Seuran Sanomia; Hämeenlinnasta Kristillinen Huvittaja, Helsingistä se uudestaan virkistynyt Suometar ja Kuopiosta tämä M:hen Ystävä".

Sanomalehtien tilauksesta ja lukemisesta seuraisi huomattava hyöty:

Arvatkaapas, mitä kaikkia siitä tavasta seuraasi. Siitä seuraasi sitäkin, että ne törkeät viinan juomingit taukoisivat olemasta niin yksinänsä ja suuresti vallitsevina ajanviettoina, kuin ne valitettavasti monessa paikassa armaassa maassamme vieläkin ovat. Tämän tekisi virkistyvä kunnian tunto, sillä viinoista riehua ja huvitteleiva ei enää voisi pitää itseänsä ainoana reimona aikamiehenä, ja muutkin alkaisivat häntä aina enemmin surkuttelemaan, miksi ei hänkin rupea lukukunnissa käymään niinkuin muut, jotka jo ovat ottaneet sellaisen tavan kunnia-tavaksensa. Rahaa ja terveyttä säilytetään myöskin, kuin viinaisia huvituksia hylkimään ruvetaan ja lukua sen siaan harjoittamaan, sillä sanomalehdet antavat monta hyödyllistä neuvoa maanviljelyksessä ja monessa muussa tarpeellisessa asiassa, jonka kautta ne tuottavat sulaa voittoa, ja päälliseksi saadan niistä monta kristillisyyteen ja siveyteen kehoittavaista lukua.

Olennaista ei siis ollut saada tietoon uutisia, vaan kuulua uuteen eliittiin. Ja mitenkä tilaus tehtiin? 

Muutamissa pitäjissä ei vielä ole opittukaan sanomalehtiä ottamaan. Sen vuoksi tahdomme mainita, niitä ei tarvitsevan enemmällä vaivalla hankkia, kuin Nimismiehen kautta, joka lähettää tilaus-rahat postiin, ja josta ne sitte viikoittain rupeavat tulemaan Nimismiehen postilaukussa. Säädyllisyys vaatii luonnollisesti, Nimismiehelle ensisti antamaan hyväntekijäisiksi jonkun lampaan käpälän ja pari naulaa voitakin, jos tarpeelliseksi nähdään.

Ymmärrettävästi suositeltiin yhteistilauksia.

Aina pitäisi usea ottaja ruveta yksille sanomalehdille, sillä niin ne tulisivat useampaa hyödyttämään, ja maksu tulisi usealle helpommaksi, kuin yhdelle. Myös sopii yhden lukijakunnan ottaa yhtä sanomalehteä, toisen toista, niin saavat lukea toistensa sanomalehtiä ilman muuta maksua, kuin että antavat omiansa toistensa luettaviksi.

Lisäksi:

Kaikkia sanomalehtiä pitäisi tarkoin säilyttää, ettei niitä ennen vuoden päätä jo revitä, eikä hukata; sillä ne pitäisi sitte kaikki annettaman kirjanniojalle oikeihin kansiin niottaviksi. Jos niitä annetaan levällänsä kuleksia, niin opitaan niitä vaan ylenkatsomaan, ja ne sekautuvat sekä hukkautuvat kohta, eivätkä sitte enää taida hyödyttää ketään. Kuta enemmin sanomalehtiä totutaan arvossa pitämään, sitä enemmin levenee halu niitä hankkimaankin. 

Kuva: Fyren 5/1906 

Ei kommentteja: