sunnuntai 5. tammikuuta 2020

Viikon piispa: Bero Balk

Bero II Balk, joka oli tuomiokapitulin kiiruusti kokoon haalimalla rahasummalla saanut käydä pyhää isää Avignonissa suostuttelemassa sekaantumasta piispanvaaliin, lausui hiljaisella äänellä:
 -- Minun oli suotu onnettomana aikana kantaa Suomen hiippaa. Merirosvot ja venäläiset haaskasivat kilvan seurakuntaani, hävittivät Turun ja ryöstivät sekä tärvelivät tuomiokirkkoa. Voitavani olen tehnyt, mutta kaikkea en ole ehtinyt ennalleen saada.
Näin summeerasi Kyösti Wilkuna viikon piispan aikaansaannokset kirjassaan Aikakausien vaihteessa.

Bero, joka on Björn latinaksi, oli kotoisin Vehmaan Palkkisista ja isänsä Gregorius kuului maalliseen rälssiin. Hän lähti opiskelemaan todennäköisesti ensin Prahaan ja varmemmin Pariisiin, jonka yliopistossa hän sai maisterin arvon vuonna 1380. Suomeen sitten palattuaan hänet valittiin Turun tuomiokapituliin.

Berolla oli siis kotipaikkaetu ja koulutus kunnossa, kun piispan paikka oli täytettävänä keväällä 1385. Paavin vahvistusta piti tällä kertaa hakea Genovasta, jonne Bero ehti marraskuuhun mennessä.

Genova 100 vuotta myöhemmin eli vuonna 1483. Wikimedia
Bero oli poliittisesti aktiivinen ja Palolan tulkinnan mukaan osallistui moniin kokouksiin, joiden seurauksena muodostui Kalmarin unioni vuonna 1397. Bero ei kuitenkaan ollut sen perustamiskokouksessa läsnä.

Vuotta aiemmin Beron  johdolla Turun tuomiokirkossa vietettiin uutta pyhäinjäännösten juhlaa talven Henrikin päivänä ja tämä jäi vuosittaiseksi perinteeksi. Myöhemmin tiedetään samaan aikaan olleen Turussa suositut markkinat, jotka ovat todennäköisesti olleet käytäntönä jo keskiajalla. Raadollisesti pyhäinjäännösten juhlan voisi siis tulkita markkinahuviksi, jolla kirkko pyrki rahastamaan kaupunkiin tulleita.

Mahdollisesti Beron toiminta näkyy siinä, että kaudellaan lisääntyi Suomesta ulkomaille lähteneiden opiskelijoiden määrä ja erityisen innokkaasti he suuntasivat Prahaan.

Bero Balk kuoli Kuusistossa 29.6.1412

Lähteet:
Paavali Juusten: Suomen piispainkronikka. Suomennos ja selitykset Simo Heininen. SKST 476. 1988
Ari-Pekka Palola: Bero Balk. Kansallisbiografia
Jully Ramsay: Frälsesläkter i Finland intill stora ofreden
Wikipedia: Bero Balk
Kyösti Wilkuna: Aikakausien vaihteessa.

1 kommentti:

Mari Jalava kirjoitti...

Ja hautamuistomerkki löytyy Vehmaan kirkkomaalta.