torstai 11. lokakuuta 2018

Joukkorahoitettu sanakirja

Ilmoituksessa Stockholms Post-tidningarissa 19.12.1743 tarjottiin mahdollisuus tilata etukäteismaksulla piispa Daniel Jusleniuksen sanakirja, jota varten hän oli jo virkamatkojensa yhteydessä tehnyt merkittävän keräystyön. Mutta piispan palkka ei riittänyt paperin ostoon?
Tilaajat eivät joutuneet pettymään ainakaan toimituksen suhteen, sillä Jusleniuksen Suomalaisen Sana-Lugun Coetus ilmestyi vuonna 1745 ja sisälsi noin 19000 hakusanaa. Tai yli 16000, jos katsoo toista verkkosivua.

Kansalliskirjaston digitoinneista en sanakirjaa tätä postausta tehdessäni löydä. Google on digitoinut jostain löytämänsä kappaleen ja sama versio on tallessa myös Internet Archivessa.

1 kommentti:

Lauri Martikainen kirjoitti...

"Joukkorahoitus" eli ennakkotilaus oli kirjojen julkaisussa varsin yleinen käytäntö 1700-luvulla. Järjestelmää pyöritettiin erityisesti tuomiokapitulien kautta, jolloin seurakunnat/papisto saatiin tilaamaan kirjoja, joiden markkinointi hoitui kiertokirjeiden välityksellä. Joskus tosin seurakunnat suorastaan velvoitettiin tilaamaan kirjoja. Kirjojen lunastamiseksi painettiin jopa ennakkotilausseteleitä, joten järjestelmä oli varsin kehittynyt. Aiheesta on oma lukunsa Tuija Laineen kirjassa Kolportöörejä ja kirjakauppiaita. Piispat tosin olivat suhteellisen hyvätuloisia, mutta ehkä tässä tapauksessa taustalla on ollut juuri päättynyt pikkuviha, mikä on saattanut vaikuttaa piispankin talouteen. Jusleniushan ei enää palannut Porvooseen pikkuvihan jälkeen vaan siirtyi Skaran piispaksi.