sunnuntai 19. maaliskuuta 2017

Sukututkijat Otaniemessä

Suomen sukututkimusseura juhli tällä viikolla sataa vuottaan. Entisenä jäsenenä ja hallituksessakin vuoden istuneena jätin suurimman osan ohjelmasta väliin, mutta matkustin eilen naapurikaupunkiin tapaamaan tuttavia ja kuuntelemaan muutaman esitelmän Suku2017-tapahtumassa.


Esitelmistä tärkein oli Tiina Miettisen Totta ja tarua Uumajan Tegistä. Sursillin suku 1500-luvun voudintilien asiakirjoissa. Itse en Su(u)rsillien sukuun kuulu, mutta halusin kuulla, miten lähteiden tarkistaminen oli vahvistanut tai kumonnut usein suvun alkuvaiheina esitettyjä yksityiskohtia.

Miettisen esitys olisi ollut hyvää kuunneltavaa kaikille, joille on epäselvää mitä 1500-luvun henkilöistä voidaan "ihan oikeasti" tietää. Mutta pahoin pelkään, etä osa kuuntelijoistakin luottaa edelleen jossain näkemiinsä vuosilukuihin ja yksityiskohtiin, joilla ei ole mitään tunnettua lähdettä. (Miettisen artikkeli samasta aiheesta on juuri ilmestynyt Genoksen vuoden ensimmäisessä numerossa.)

Jäin istumaan samaan saliin, jossa seuraavaksi esiteltiin Finnaa. Erityisfokuksessa oli Albumit auki -porukka, jonka kuvat näkyvät myös Finnassa. Olen joskus selaillut Albumit auki -sivustoa ja mielikuvani siitä koostui melko tuoreista kuvista, mutta nyt tuotiin esiin, että mukana on vankempaakin.

Apropoo vanhemmat kuvat. Näyttelyalueella esitteli toimintaansa yhdistys Kuvassa - valokuvia suomalaisista. Esitteensä mukaan päämääränä on luoda laaja henkilökuvasto ennen vuotta 1940 otetuista valokuvista. Ensimmäinen suppea versio on tässä. "All rights reserved" -linjalla, joten kuvitukseksi näyte tauolla huomaamastani Kansallisarkiston tuoreesta digitoinnista Etsivän keskuspoliisin - Valtiollisen poliisin valokuvakokoelma.


Kolmas kuuntelemani esitys käsitteli eurooppalaista hanketta, jossa kehitetään käsinkirjoitetun tekstin konelukemista. On kuullostanut utopistiselta, mutta kun nyt selvisi, että opetusaineistoksi algoritmille tarvitaan samalta kirjoittajalta kymmeniä sivuja tekstiä, joka on jo tarkasti litteroitu, totetus kuullosti uskottavammalta. Eikä siltä, että sitä kovin helposti voi testata, mutta jos haluaa yrittää, niin ohjelman beta-versoon voi ladata verkosta.

Ei kommentteja: