torstai 23. maaliskuuta 2017

Raamatullista arkeologiaa suomalaisen johdolla

Tuulispään 20/1911 kannessa rinnastettiin antisemitistinen kuva ahneesta juutalaisesta yllänäkyvään kuvaan, jonka kuvateksti kuuluu "Juvelius-Parker: Yritetäänpäs mekin vuorostamme". Mistäs tässä on kyse?

Verkkohaku tuo pian eteen Juri Vuortaman jutun Johtiko suomalaisen Valter Juveliuksen löytö myyttisen liitonarkun etsintöihin?, joka on julkaistu Ilta-sanomien Mysteerit-erikoislehdessä 28.5.2015. Sanomalehdissä Juveliuksen hanke oli toki ollut aiemminkin. Kotimainen sanomalehti Karjala selitti tapahtumien ensi osaa 11.9.1909 tyyliin, joka vaikuttaa siltä, ettei Juvelius ollut profeetta omassa kaupungissaan.
Pitkin viime kevättä huhuiltiin jo siitä, että tri Valter Juvelius, Viipurin työväenopiston johtaja, suunnitteli arkeologista löytöretkeä Palestiinaan, löytöretkeä, jonka tarkotukseksi mainittiin Salomonin temppelijäännösten ja mahdollisesti aarteitten päivän valoon saattaminen.
Niin romanttisilta kuin nämä puuhat ja suunnitelmat tuntuivatkin, tiedettiin kuitenkin, että niiden takana olivat vakavat tutkimukset ja paljon työtä. Tohtori Juvelius on, kuten tiedetään, julkaissut väitöskirjan tältä alalta, sen aineena on juutalaisten ajanlasku.
Uusien suunnitelmiensa toteuttamista varten on tohtori Juveliuksen onnistunut saada kannatusta Englannista. Ja par'aikaa oleskelee hän, kuten jo ennemmin olemme maininneet, Palestiinassa. [...]
Kertomusten mukaan perustaa tutkijamme teoriiansa raamatun omiin kertomuksiin, joista hän on löytänyt "avaimen", minkä avulla löytöpaikka on tavattavissa. Tämän "avaimen" sanotaan tutkijan keksineen useimmasta vanhan testamentin kirjasta. Jokaisessa se esiintyy valaisten eri puolia kätköpaikasta ja suojeluskeinoista, joilla jätteiden liian aikaiseen löytäminen on turvattu. Niinpä huhuillaan kertomuksen Jonaksesta ja valaskalasta tutkijan mielestä olevan "avaimen", samoin myöskin kertomuksen kolmesta miehestä tulisessa pätsissä j. n. e.
Kaivaukset 1909 päättyivät tuloksettomina. Tekstissä mainittu englantilainen kannattaja Parker teki uuden yrityksen vuonna 1911.  Siitä syntynyt välikohtaus raportoitiin suomenkielisistä sanomalehdistä ainakin Pohjalaisessa 8.5.1911. Kaksi päivää myöhemmin toimitus osaa jo yhdistää tämän Juveliuksen tutkimuksiin. Vielä seuraavassakin numerossa Pohjalainen jatkaa ja arvatenkin asiaa käsitellään muuallakin lehdistössä, vaikka nämä eivät hakuuni osuneet. Vuodesta 1909 Pohjalainen kertoo, että
Kaivaukset alettiin sitten elokuulla 1909 ja tapahtuivat ensin Juveliuksen johdolla, jolla oli apunaan hänen yllämainittu Millénin luona käynyt suomalainen ystävänsä, hra Pertti Uotila. Joulukuussa oli kaivaustyö kuitenkin toistaiseksi keskeytettävä, mutta jatkettiin sitä seuraavana keväänä ja tänä vuonna, ilman kummankaan alussa mukana olleen suomalaisen osanottoa, saman kapteeni Parkerin johdolla, jota nyt maailman sanomalehdistössä sanotaan uudeksi Jerusalemin temppelin ryöstäjäksi. 
Tästä uutisoinnista on siis Tuulispää saanut kansiaiheensa. Kiinnostus ei maailmalla eikä Suomessa heti laantunut vaan Pohjalainen palaa aiheeseen ainakin 23.8.1911 ja 16.10.1911. Jälkimmäisen lopussa
U. S:n Viipurin kirjeenvaihtaja kääntyi tri V. Juveliuksen puoleen ylläolevan uutisen johdosta.
Tri J. sanoi uutisen sisältävän kerrassaan hämmästyttäviä ankkoja, tekijäin mielikuvituksen tuotteita, jotka hänestä olivat aivan naurettavia. Kaikki puheet miljoonista hän leimasi pelkäksi humbuukiksi. Samoin tiedonannot kuningashautojen löytämisestä. Näissä kohdissa ei uutisessa ollut pontta eikä perää.
On merkillistä - sanoi tri J. - miten laaja omatunto eräillä sanomalehtimiehillä näkyy olevan. Kysymykseen ulkolaisista broshyreistä vastasi tri J., että hänen toimestaan oli parissa "The Field" aikakauskirjan numerossa kaivauksista kerrottu, mutta nämä referaatit ovat kuivia tieteellisiä selontekoja työn tuloksista eivätkä suinkaan anna aihetta minkäänlaisiin juttuihin miljoonista ja kuningashaudoista.
Mitä muuten kaivauksia koskevaan kirjallisuuteen tulee, niin sanoi tri J. muutaman päivän perästä ilmestyvän teoksen suurta foliokokoa, joka m. m. sisältää joukon karttoja ja pohjapiirroksia suoritetuista töistä ja löytöpaikoista. Tämä esitys on luotettava ja autenttinen selonteko työn kulusta Jerusalemissa.
Tri J. puheiden perusteella täytyy siis S. U. T:n levittämää tietoa pitää aivan liioiteltuna sensatsioni-uutisena. Mainittakoon vielä, ettei tri J. tästä uutisesta tietänyt mitään ennenkuin hän kirjeenvaihtajaltamme sai kuulla sen sisällyksen.
Vuortaman jutussa oli niin monta kysymysmerkkiä, että hänen lähteensä tuskin olivat kaivaneet esiin Field-lehden juttuja ja vielä vähemmän suomalaisia sanomalehtiä. Vuortama ei viittaa David Landaun verkkoartikkeliin Information on Valter Henrik Juvelius in Finnish Sources, joka näyttää asialliselta. Landaulla on ollut tilaisuus tarkastella Juveliuksen papereita, jotka ainakin vielä vuonna 1996 olivat suvun hallussa.

P. S. Juveliuksen viihderomaania Maahengen salaisuus. Tohtori salapoliisina (1915) olenkin jo tänne kerran lainannut.

Ei kommentteja: