Huomenaamulla pitää olla auton ratissa, joten krapulaa en voi tänään pohjustaa. Mutta videon 15 Fantastic Finnish Words on Boozing - Translations to English kommentointi herätti mielenkiinnon sanaa krapula kohtaan. Pikaisella googletuksella olin todennut yleiseksi totuudeksi, että sana oli latinalaisperäinen ja tämän välitin eteenpäin. Joku toinen jatkoi ja totesi crapulan olevan sana englannissakin. Ei kuitenkaan niin yleinen, että löytyisi kotini painetuista sanakirjoista.
Tuliko sana suomeen ruotsin kielen kautta, kuten tavallista on? SAOBissa eka esiintymä on vuodelta 1851 ja käytön suhteen viitataan erityisesti Suomeen. C:llä kirjoitettuna sanaa ei ole ollenkaan.
Ruotsin digitoiduista sanomalehdistä krapula löytyy ensimmäistä kertaa vasta Svenska Dagbladetista 16.8.1916! Mutta haku crapulalla torppaa hypoteesini 1800-luvulla käyttöön otetusta sanasta, sillä sen ensi esiintymä on krapulan merkityksellä tarinassa Fahlu Weckobladissa 14.12.1793.
Suomen digitoiduissa sanomalehdissä varhaisin hakuun tuleva esiintymä on Helsingfors Tidningarissa 13.1.1844 kertomuksessa joulumatkasta Porvooseen selvästi tarkoittaen krapulaa. Morgonbladetissa 2.2.1846 tarinassa En sockenhistoria ylioppilaat "vaknade hvar och hvarannan morgon med såkallad krapula, det är kopparslagare eller fyllerihufvudvärk". Selvennyksestä päätellen sana ei ollut aivan yleisesti tunnettu. Tekstissä Helsingfors Tidningarissa 17.3.1847 mainitaan "hvad man i dagligt tal kallar krapula".
Suomeksi sanaa krapula esiteltiin vitsikkäästi Satakunnassa 7.10.1876:
Kun Sanomia Turusta 10.2.1883 kuvaa "päihtymisen ohi mentyä" alkavaa päänpoltetta, niin siitä käytetään rinnakkain nimeä crapula, c:llä. Aikakauslehtiin kurkistus ei tuonut aikajanalle lisätietoa, mutta sieltä löysin ylläolevan kuvan Joulu-wekkulista 1886.
Ja mitä meillä oli ennen krapulaa? Kohmelo, jossa on ihan eri fiilis. Turun Wiikko-Sanomat 18.11.1826:
Alussa mainitsemallani videolla britillä oli vaikeuksia keksiä käännöstä ilmaisulle "putki päällä". Se on tuskin kovin vanha, mutta kuvattu ilmiö erottuu tuosta runon pätkästäkin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti