tiistai 2. elokuuta 2016

Kolme kotimuseota Raumalla

1) Perjantaiselta kaivausesittelyltä siirryin sujuvasti vinguttamaan Museokorttia, jonka ensimmäinen käyttökohde oli näköetäisyydellä. Marelasssa olin vuosia sitten  käynyt ilman pysyviä muistijälkiä. Kyseessä on perinteinen leikitään-että-tämä-olisi-koti, jossa on tavoiteltu 1800- ja 1900-luvun vaihteen tunnelmaa "laivanvarustajan kotina". Viis siitä, että laivanvarustaja Gabriel Granlundin (1819-1901) kuoleman jälkeen perikunta uudisti taloa.

Useimmissa huoneissa oli muotokuvia, mutta missään en nähnyt niiden tai lavastukseen käytettyjen esineiden tietoja.


 2) Toinen Rauman museon osa on Kirsti, jossa 1700-luvun talon huoneet on sisustettu merimiehen kodiksi 1800-luvun lopulta.
 Söikö köyhä vuokralainen 1870-luvulla puulautaselta?
Sivurivin sisustus oli tuoreempaa, mutta tämäkin museoissa moneen kertaan nähty. Edelleen New Yorkin Tenement House Museum on kokemistani ainoa, jossa autenttisen tilan hyödyntämiseen on käytetty jotain muuta keinoa kuin sisustusta. Toivottavasti törmään vielä joskus toiseenkin esimerkkiin.
3) Päivän lopuksi kiersin Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseon. Täälläkin olin kerran aiemmin käynyt, mutta unohtanut monet hienot taideteokset seinillä. Tuskin sisustus on Täysin Alkuperäinen, mutta ei ainakaan Täysin Lavastettu.

Ei kommentteja: