Viime perjantaina Raumalla oli ohjelmaa jokseenkin joka kadulla ja useimmissa pihoissakin, mutta minä lähdin kaupunkiin katsomaan kaivausesittelyä Vanhan Rauman Kalatorin ja Pyhän Kolminaisuuden kirkon raunioiden lähistöllä. Kaivauksesta en ollut ennen esittelyilmoitusta kuullutkaan, mutta paikkakuntalaisilta tuskin on jäänyt huomaamatta 400 neliömetrin aidattu alue, jolta arkeologit olivat heinäkuun aikana poistaneet naftin metrin (?) verran maata ja olivat edelleen 1700- ja 1800-luvuilla eivätkä vielä mahdollisesti mielenkiintoisemmassa keskiajassa. Kaivauksia jatketaan, kunnes ihmiselämän merkit loppuvat. Ja on myös tarkoitus avata vierestä toinen 400 neliömetriä.
Kierroksella katseltiin kaivoa, joka on jäänyt pois käytöstä 1900-luvun alussa. Isohko kivinen alue on ihmiskäden työtä kivenporausjälkineen ja ilmeisesti talon perusta. Sen kohdalta on löytynyt kaakeliuunin palasia, jotka eivät tarjonneet oppaamme mukaan ajoitukselle tarkennusta. Toinen kivilatomus pilkistää kaivausalueen reunalta, mutta sen tarkoituksesta ei ollut vielä käsitystä. Itselleni merkityksellisin näky oli selvä kadun pinta (alla olevan valokuva alaosassa) huomattavasti nykyistä katua alempana. Valokuvaustaitoni eivät kuitenkaan riittäneet tuomaan esiin mittakaavaa.
Kierroksen lopuksi esiteltiin esinelöytöjä, joissa on rahoja 1500-luvun lopulta 1800-luvun lopulle. Metallilöytöihin kuului myös kaksi veistä. Edessä olevat astiankappaleet tunnistaa varmaan jokainen eikä oikean yläkulman luunkappalekaan ole vaikea ymmärrettäväksi. Mutta oikean reunan keskivaihella oleva möykkyä luulin keramiikaksi ja se olikin luu. Tämän perusteella tulevaisuuteni arkeologian harrastajana ei ole kovin valoisa.
Kaivausesittely linkittyi kansainväliseen arkeologiapäivään DayOfArchaeology, jolla luodaan näkyvyyttä arkeologien työlle. Kaupunkilaisten kiinnostusta kaivausaluetta kohtaan mahdollisesti kasvattaa myös sinne perustettu Pokemon GO -pelin mikä-olikaan-piste. Konstit on monet, sanoi eukko kun kissalla pöytää pyyhki.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti