torstai 5. helmikuuta 2015

Runebergmuistoja

Kuva: Tuulispää 3.4.1903

Velikullassa 6/1904 julkaistiin Carl Nuuskianderin (Velikullan tutkimusten pääjohtaja) nimellä allekirjoitettu juttu Runebergmuistoja, joka kuului seuraavasti.
Runoruhtinaastamme on kyllä paljo kirjoitettu, hänen sydämmensä ja munaskuunsa tutkittu, hänen teostensa sanat ja tavut laskettu, hänen mökkinsä ja kampsunsa säilytetty j. n, e. j. n. e, mutta sekään kirjallisuus ja sanomalehtiartikkeli tulva, mikä nyt Jussin 100 syntymäpäivänä ilmestyi ei, kumma kyllä, kerro ollenkaan niistä muistoista ja jäännöksistä, mitkä hänen laulamistaan tapauksista vielä ovat jälellä. Velikulta, joka kaikissa muissakin asioissa tunkee ytimeen eikä pysähdy päällyspintaan niinkuin muut lehdet tavallisesti, pitää velvollisuutenaan lukijolleen julaista seuraavat hallussaan olevat muistot R:n teoksista.
1. Saarijärven Paavo. Kun agronoomi Risukarhi toissa syksynä oli Saarijärvellä "kilojauhoilla" maanviljelystä parantamassa, tapasi hän Mahlunkylän takalistolla suossa Paavovainajan ojituksen. Ukko oli suon palstoitellut 7 sylen levyisiin sarkoihin ja ojat olivat vielä 75 cm. levyisiä sekä keskimäärin 66 cm. 3 mm. syvyisiä; niskaoja metsän rannassa oli koko viemäri, sillä se oli 118 cm. 4 mm. leveä ja 82 cm. 2 mm. syvä. Suon syrjässä sijaitsevalla Vuohimäellä tavattiin Paavon pirtin kiukaan rauniot ja kun niitä purettiin niin katso: uunista löydettiin vielä hyvästi paistunut pettuleipä.
2. Sandelsin vasikanpaisti. Iisalmen piirin karjakonsulentin sukutauluista on käynyt selville, että talollisella Jussi Pöksyläisellä Kiuruvedellä on karja, joka on suoraan alenevassa polvessa sukua sille vasikalle, jota sankari Sandels ja pastori Partalassa pistivät poskeensa.
3. Sven Dufvan porraspuu. Kuopion museossa säilytetään se porras, jolla seisoen tuo tuhmeliini niin urhokkaasti taisteli ja sai surmansa.
4. Hannan rakkaudenkirje. Ruovedellä on vielä tallella ainakin yksi Hannaryökynän kirjoittama rakkauden kirje. Seudun tytöt kuuluvat sitä ahkerasti käyttävän mallina rakkauden kirjeitä kirjoittaessaan ja pitävät sitä hyvin salassa, jonkatähden kirjettä ei vielä ole saatu yleisiin kokoelmiin. Velikullan tutkimusten johtaja on paneva parastaan saadakseen tuon merkillisen paperin pelastetuksi.
5. Larmin rummun pärinä. Oravaisten Lassfolkin talossa säilytetään pullo, johon Juuttaan tappelussa oli sulettu rumpari Larmin rummun pärinää. Tämä nerokas keksintö perustuu samoihin fysikaalisiin ilmiöihin kuin kuuluisan filosoofin ja fysikan Descarteksen n. k. "sukeltaja". Kun pullon korkkia vähä painaa, niin että pullossa syntyy ilman tiivistyminen, kuuluu selvästi kuinka "Larm harvaan mutta hartahasti lyö".

6. Korpraalin tupakkamälli. Hausjärven Mokeroisten kylän Vääräojan Vähäntuvan torpassa säilytetään v. Konovin korpraalin tupakkamälli. Se on sulettu tavalliseen voirasiaan ja on se noin keskikokoisen kotivarpusen suuruinen. Toista mälliä ei vielä ole onnistuttu löytämään. Tutkimuksia jatketaan innokkaasti.

7. Lotta Svärdin viinäkekkuli. Alavieskan Suonperän kylässä oli viime aikoihin asti säilytetty Lottamuorin viinakekkuli. mutta kun kylään perustettiin raittiusseura "Aamurusko", oli tuon seuran varapuheenjohtaja — varsinaisen puheenjohtajan humalassa maatessa, innoissaan lyönyt tuon raarin astian pirstaleiksi, niin että ainoastaan runtti eli tulppa enää on jälellä. Suonperän vanha ukko kuuluu sitä nyt aina jouluna ja pyhäinmiesten päivänä haistelevan salaa "raittiuskansalta".

Velikullan toimesta tullaan näitä tutkimuksia innokkaasti eteenkinpäin jatkamaan, ja on aikomus tutkimusten tuloksista toimittaa suuri kuvitettu teos siksi kun Maammelaulajan 200 vuotista juhlaa vietetään. Teos annetaan lahjaksi niille Velikullan tilaajille, jotka tätä lehteä ovat siihen asti katkeamatta tilanneet.
Alla Helsinki Runebergin päivän iltana kuvattuna Velikullassa 3/1907.


Ei kommentteja: