keskiviikko 4. helmikuuta 2015

Rikoksista syytettyjen kuvia

Viime viikon lopulla Gallen-Kallelan museo avasi Flickrissä lähes 400 vanhan valokuvan kokoelman CC BY 2.0 -lisenssillä. Kuten arvata saattaa a) silmäilin kuvat läpi ja b) kiinnitin huomiota rikoksiin liittyviin otoksiin.

Kaikki nämä kuvat ovat Porista, jossa Akseli Gallen-Kallela syntyi, mutta ei enää asunut useimpien otosten aikaan. Ilmeisesti näitä on myyty suurelle yleisölle. Myytiinhän Patrik Österholminkin valokuvaa, mutta luulin, että hän oli "kuuluisuutena" erikoistapaus. Mutta vuonna 1878 kuvaamisen ja kuvan hankkimisen arvoinen oli myös "Ulrika Erling, naimaton romaninainen Hamberin kylästä Sysmän pitäjästä, syytetty varkaudesta 26.2.1878." Siitäkin huolimatta, että nimellään ei löydy pienintäkään sanomalehtiuutista.

Hiskissä Sysmän kastetuissa on isänä vuonna 1827 "kalastaja ja romani" Gustaf Erling Storbyn Lopperissa ja samassa kylässä vuonna 1852 aviottoman lapsen äitinä romani Christina Erling. SSHY:n hakemistojen perusteella Suurkylässä on talo Hampeli, jota "Hamberi" tarkoittanee.

Toisessa esimerkissä "Murhaajaksi syytetty Gustaf Ferdinand Alén, kotoisin Kirkkonummen pitäjästä, vangittu Porissa 25.7.1893."

Sanomalehtien mukaan kyseisenä päivänä vangittiin Hoskarin murhaaja Alén (Satakunta 12.8.1893). Valokuva otettiin ilmeisesti seuraavana päivänä (Satakunta 27.7.1893). Lehtijutussa on kerrottu hänen oma tiivistelmänsä elämästään: "seitsemäntoista vuotta olen harjoittanut rosvon-ammattia; seitsemännentoista kerran minut nyt taottiin rautoihin; seitsemän kertaa olen kärsinyt korkeimman ruumiinrangaistuksen ja kaksi murhaa olen tehnyt."

Lisää Hoskarin murhasta ja Alénista Juha Vuorelan blogitekstissä.


Matts August Kemilä tai Kemiläinen, vangittu murhasta 22.11.1894.

Tästä miehestä löytyy sanomalehdistä jotain ennen näkemätöntä: etsintäkuulutus. Tarjolla oli sadan markan palkkio henkilölle, "joka kiinniottaa ja tämän kaupungin vankilaan tuottaa työmiehen August Kemilän, kotoisin Salon pitäjästä Oulun  lääniä, joka viimekuluneen syyskuun 19 p:nä tässä kaupungissa on tappanut puusepänpojan Johan Viktor Lindfors'in Kaasmarkun kylästä Ulvilan pitäjää. August Kemilä on 37 vuoden vanha, lyhyt ja paksu kasvultaan sekä vaaleaverinen punahkolla tukalla." (Satakunta 25.10.1894)

Satakunta kertoo 15.11.1894, että "Kiinniotettu pahantekijä August Kemilä on passitettu Turun lääninvankilaan." Kiinniotto oli tapahtunut Petäjävedellä. Päivämäärien perusteella valokuva on ilmeisesti otettu ensimmäisen oikeuskäsittelyn yhteydessä, sillä siitä kerrottiin Satakunnassa 24.11.1894.

Ei kommentteja: