torstai 15. elokuuta 2013

Kaksi koulumuistoa Helsingistä

Selaillessani Helmi Krohnin kirjaa Kulissien takaa. 20 suomalaisen näyttelijän lapsuus- ja nuoruusmuistoja (1924) kiinnitin huomiota kahteen koulumainintaan, jotka sopinevat julkaistavaksi näin koulunaloitusviikolla.

Varhaisempi on lyhyempi. Adolf Lindforsista (s. 18.5.1857) kerrotaan
"Koulunkäyntinsä Adolf Lindfors alotti erään vanhan ranskalaisen neidin luona, joka piti pientenlastenkoulua Iso-Robertinkadun varrella. Mademoiselle de Marre eli signorina Mara, niinkuin lapset häntä nimittivät, oli ollut kotiopettajana jossakin hienossa perheessä Helsingissä ja oppinut ruotsia, jotta hän vanhoilla päivillään saattoi opettaa aakkosia lapsille."
Ranskalaisen neidin nimi on haaste Kansalliskirjaston sanomalehtihauille, mutta sana småbarnskola tuotti enemmän kuin tarpeeksi tuloksia. Niitä selaten löytyi oheinen Helsingfors Postenin 10.12.1864 julkaisema koululistaus. Siinä on mukana "Mamsell Demarez", joka lienee "Mademoiselle de Marre". Haku uudella kirjoitusasulla tuo esiin ilmoituksen kauppias DeMaresin kuolemasta (Finlands Allmänna Tidning 28.1.1837) ja herättää epäilyksen, että mamsellin tausta ei ollut Lindforsilla välttämättä oikein tiedossa.

Nuoremman sukupolven Lilli Tulenheimo (s. 22.6.1880) "joutui 5 vuoden vanhana neiti Rothmanin lastentarhaan, joka sijaitsi Aleksanterinkadun varrella." Nyt sanomalehtihaut tuottavat paljon tietoa ja sitä löytyy muiltakin verkkosivuilta, sillä Hanna Rothman on Wikipedian sanoin "suomalaisen lastentarha-aatteen ja toiminnan uranuurtaja". Sanomalehtien avulla Aleksanterinkadun toimipisteen osoitekin tarkentuu Mikonkadun kulmaan. (Oheinen ilmoitus Hufvudstadsbladetissa 29.8.1884.)

SLS:n tarjoama kuva Aleksilta on oikeaan suuntaan, mutta on otettu Lillin kouluaikojen jälkeen.
Mikonkatu Espalta päin:

Lillin muisto Rothmanin lastentarhasta:
"Tavallisesti ei tyttösen tarvinnut kuitenkaan yksin mennä kouluun, vaan hänellä oli Tarkka koira toverina. Tuo uskollinen eläin seurasi mukana luokkahuoneeseenkin ja asettui Lillin pulpetin alle makaamaan, ja siinä sen annettiin olla, kunnes tunnit loppuivat. Lilli ja Tarkka olivatkin niin eroamattomat, että kun pienet oppilaat saivat ommella paperille tytön ja koiran kuvan, niin opettajatar sanoi, että siinä oli Lilli ja hänen koiransa. Se ei kuitenkaan ollut Lillille mieleen, vaan hän häpesi kuvaa."
(Kuvassa nimetön koira SLS:n Helsinki-setistä.)

1 kommentti:

terttut kirjoitti...

Hauskat kuvaukset. Pienillä koululaisilla on varmasti nykyäänkin erikoisia käsityksiä opettajistaan. Minkähän ikäinen "vanha" mamselli Demares on opettaessaan ollut? Hiskistä ja sitten digitoiduista kirjoista löytyi ainakin 1814 syntyneet kaksostytöt Johanna Sofia ja Maria Carolina Georgina ja 1808 syntynyt Teodora Maximiliana Wilhelmina.