sunnuntai 19. toukokuuta 2013

Tukholmassa 1791


Akateemisen kirjakaupan uutuushyllyssä kiinnitti huomioni leveähameisen naisen kuva, jonka alla luki The Stockholm Octavo. Kääntelin kirjaa käsissäni tovin ja tulin siihen tulokseen, että Karin Engelmann oli kirjoittanut kirjansa englanniksi ja että sen tapahtumat oli sijoitettu Tukholmaan vuoden 1791 paikkeilla. Ei kun kassalle.

Englanniksi kirjoittaminen näkyi outoina nimimuotoina. Sekä paikkojen että henkilöiden nimiä oli hassusti ja osin epäjohdonmukaisesti englannistettu. Historiallisesti kuvauksessa oli todennäköisesti paljon fiktiota. Vierastin päähenkilön viranostoa, mutta kolme kolmesta Twitterissä kiinnisaamaani 1700-luvun osaajaa vakuuttivat yksityiskohdan olevan OK. Keskeisessä asemassa olleista viuhkoista en ole lukenut Ruotsin historiassa mitään, mutta ei naisten muoti ole perusopuksissa muutenkaan näkynyt.

Paksuhkon kirjan lukeminen toppasi reilusti ennen loppua. Typerä päähenkilö ja korteista ennustaminen eivät jaksaneet kiinnostaa. Ajasta kiinnostuneiden kannattaa mielummin tarttua Årstafrun elämään.

Päähenkilö vietti juhannuksensa uhkapeliluolassa, mutta kuvituksena alla juhlintaa Ladugårdgärdetissä ja Munkbron luona. Kuvat tarjosi RAÄ Flickr-tilillään. Samasta lähteestä myös ylimpänä oleva näkymä Tukholmaan.

Ei kommentteja: