keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Adam Viskari

Olen selaillut Jac Ahrenbergin (1847-1914) muistelmia Människor som jag känt : personliga minnen, utdrag ur bref och anteckningar. Kaikista teksteistä hienoin on mielestäni ensimmäinen: Adam Viskari. Siinä Ahrenberg kertoo lämpimästi ja elävästi Viipurin saaristossa sijainneen lapsuudenkotinsa Vainikan apumiehestä, josta en tohdi käyttää sanaa renki.

Ahrenbergin kuvauksessa Viskari oli vähäsanainen, juopotteleva ja paljon sylkevä, mutta ilmiselvästi pienen pojan paras ystävä. Ajan ruokaopin mukaan lapsien piti syödä kevyesti aamulla, mutta Viskari pelasti Jacobin nälältä:
När min knappa frukost i hemmet var slut, gick jag till statarestugan, satte mig på bänken invid honom, och gubben stoppade i mig strömming, halstrad braxen, hålkaka och kalja, allt medan han muttrade om herrskapets oförstånd. Barn skulle få äta när de ville, det var hans teori, en teori som i hög grad tilltalade mig. Kom vid denna dejeuner någon misstänkt person in, som ansågs löpa med limstången, tog Ukko mig varligt om nacken och gömde mig under bordet mellan sina ben. När faran var öfver, drogs jag åter fram — åt än mer och mådde godt.
Viskarilla oli myös merkitystä laajemmin, hän oli kansanparantaja, jonka luokse tultiin Ahrenbergin muistelmien mukaan Lappeenrannasta ja Haminasta asti. Viskari oli nuorempana itse käynyt Jacobille kertomansa mukaan Amsterdamissa ja hänen muotokuvansa matkusti Dresdeniin asti, jossa Ahrenberg sen hämmästykseen näki taidenäyttelyssä nimikkeellä "Der Zauberkerl von Rasalaks". Mielelläni esittelisin sen tässä, mutta voin tarjota vain saman saksalaisen taiteilijan Bernhard Reinholdin vuonna 1872 maalaman muotokuvan Ahrenbergin isästä Carl Wilhelm Ahrenberg. (Taulun mv-valokuva Daniel Nyblin.)

Jälkeenpäin Ahrenberg arvelee, että Viskari ei ollut sukunimi vaan muunnos kalastajasta eli sanasta fiskare. Henkikirjassa 1855 Vainikassa on kaksi Adamia: loinen Adam Porka ja muonatorppari Adam Wiskas. Jälkimmäinen myös henkikirjassa 1860. Tilattomien rippikirjassa 1851-1865 hänellä on selvemmin sukunimi Viskars, patronyymi Pettersson, syntymävuosi 1798 ja vaimo Anna Kyckling s. 1810. Näillä tiedoilla Hiskistä löytyy Viipurin maaseurakunnasta lapset Michael (s. 9.10.1844), Jonas ja Helena (s. 17.8.1848), Helena (s. 3.9.1851). Kastetietojen mukaan perhe asui Rasalahdessa, jossa sekä Adam että Anna olivat asuneet myös avioituessaan 22.12.1839. Katiha-hapuilulla selviää, että Adam kuoli 2.1.1879 ja Anna 26.12.1882. Hiskin litteroinnissa Viipurin maaseurakunnan Merijoen kylässä on 19.5.1798 syntynyt Adam, jonka isä "t. Peter Virkari". Sopii rippikirjan syntymävuoteen, mutta jätän todistusketjun rakentamatta.

Ei kommentteja: