sunnuntai 19. toukokuuta 2013

Sierckeneistä, vielä vähän

Onko mitään niin ihanaa kuin freesi sukunimi, jonka voi työntää hakukenttiin siellä, täällä ja joka paikassa? Maanantainen Siercken-kokoonpanoni oli vain pintaraapaisu,  johon löytyy vielä lisämuruja sortumatta varsinaiseen tutkimukseen.

Tukholmassa kuolleesta maustekauppiaasta H H Siercken on Tukholman kaupunginarkiston verkkoaineistosta kaksi henkikirjaosumaa: 1800 /  Staden inre och östra / 286 ja 1810 / Staden inre och östra / 226. Jälkimmäisestä on digitoitu kuva, joka viittaa siihen, että miehellä oli enemmän rahaa kuin perhettä.

Turun akatemiassa opiskelleen Carl Magnus Sierckenin kuolemasta ja hautauksesta olisi saanut tiedon kaupunginarkiston kirkonkirjahakemistoista Nikolain seurakunnan kohdalta sekä FamilySearchista, jossa kuolinseurakunta on suomalainen kuten ylioppilasmatrikkelissakin. Uratiedot ylioppilasmatrikkelia kapeammin osuivat Google Books -hakuun julkaisussa "Upsala universitets årsskrift, Volume 1". Ilmeisesti samasta miehestä on kyse myös julkaisussa "Suomen Historian Lähteitä":
Alkuperäiset helsinkiläiset kiinnostuksen kohteet vilahtavat Lars Gabriel von Bonsdorffin kirjassa Den ryska pacificeringen i Finland, 1808-1809...
Reinhold Hausen: Bref och uppteckningar från kriget i Finland s. 97
"Carl Siercken updrog jag att underrätta dig derom. Rörande 7:de årets brandförsäkrings afgift för dit hus, numererat med 4,243, har jag derom jemväl skrifvit till Herr joh. Fr. Sederholm i Stockholm. Dig, kära Lindberg, och Govinius äro dem af ..."
Ester Margaret von Frenckell: Offentliga nöjen och privata i Helsingfors, 1812-1827. Med in historisk översikt
Anrepin aatelismatrikkelissa Carl Siercken on "en, vid namn Siercken" leskensä päästyä ylemmän säädyn edustajan kanssa naimisiin.

Oikeampi tutkiminen on huomattavasti haastavampaa. Ainoa Sierck, jonka onnistuin paikantamaan Turun ruotsalaisen seurakunnan rippikirjoista on Petter Ulrik, jonka luulin vaikuttavan Loviisassa. 

Ei kommentteja: