keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Observointia

Viime lauantaina käytyäni kaupunginkirjastossa, Kaisa-talossa ja Kansalliskirjastossa jäi aikaa poiketa lokakuussa avattuun observatorioon, joka on osa Helsingin yliopistomuseota. Mitään erityistä kiinnostusta tähtitieteeseen minulla ei ole eikä museo sitä ehtinyt sytyttää kymmenen minuutin läpikävelylläni. Korkeahkon sisäänpääsymaksun (6 euroa aikuisilta) johdosta suosittelen vain aiheesta kiinnostuneille. Vaikka oli kaunis talo sisältäkin.

Siellä on kerran työskennellyt yksi kokemäkeläinenkin! Kokemäen Kakkulaisten Hyytin isännän poika Johan Henrik (s. 22.5.1819) oli opintojensa jälkeen observatorion amanuenssina vuosina 1843-1847. Varsinaisia kokemäkeläisiä juuria hänellä ei ollut, sillä Iso-Iivarin luettelosta luntaten sekä vanhemmat että isän vanhemmat olivat ulkopaikkakuntalaisia.

Outojen instrumenttien vilaisu kuitenkin avasi aistini niin, että suunnistaessani kohti kotia huomasin mielestäni ensimmäisen kerran lähes kirkon kokoisen komean tiilirakennuksen. Oven vieressä oli koristeena hevosen päät, joten mieleeni juolahti fraasi "kaartin maneesi". Wikipedia kertoi, että olin oikeassa ja tarjosi paremman kuvan kuin kameraani tarttui:
Mutta miksi en ollut sitä aiemmin mukamas nähnyt? Siksi, että Kasarmikatua kulkiessani olen pitänyt silmät enimmäkseen eteenpäin ja nähnyt korkeintaan tämän myöhemmän lisäyksen.

1 kommentti:

Niko L. kirjoitti...

Minäkin olen huomenna menossa tuonne observatoriomuseoon. Rakennuksessa olen tosin käynyt joskus aiemminkin, kun se vielä oli tähtitieteen laitos (vaikken tähtitiedettä opiskellut olekaan).

Jatkaakohan Kaartin maneesi tulevaisuudessakin parkkihallina? Mikäli oikein ymmärsin, niin sitä ovat käyttäneet ainakin poliisit (en ole varma, onko ollut muita käyttäjiä). Nyt kun molemmat viereiset poliisiasemat on lakkautettu, niin sitä tarvetta ei enää luulisi olevan.