Ainoa toivo aasinsillasta johonkin marginaalisempaan ja itseäni kiinnostavampaan on erikoinen sukunimi. Sillä hakemalla Kansalliskirjaston aikakauslehtien puolella tulee esiin Tidskrift för jägare och fiskare 1-2/1908, jossa on juttu Hos herr M. W. Wænerberg på Thule gård i Enare. Kirjoittaja A. W. Granit oli vieraillut Inarissa ja vertasi sen kirkonkylää Vihtiin. Hän kertoi, että M. W. Waenerberg oli tullut Inariin 1878 virkatehtäviin ja ostanut Thulen tilan, jossa nyt oli asunut 30 vuotta. Aiemmin Waenerberg oli merikapteeni, liekö kokemus aavalla merellä auttanut sopeutumaan Lapin mittakaavaan?
Inarin historiaa referoivasta blogitekstissä näkyy etunimet Mauritz Wolmar ja lisätieto
Monien muiden puuhiensa ohella hän harrasti innokkaasti lava-viljelyä. Niinpä Thulen tila sai omasta takaa kurkut ja tomaatit.Thulen komea kaksikerroksinen päärakennus oli valmistunut edellisen omistajan aikana. Sanomalehdissä tila näkyy vierailu- ja pysähdyspaikkana. Siellä sattui ja tapahtuikin. Sudet tulivat kiertelemään uimassa olleita naisia ja kerran maa järähti:
Viime kuun 16 p:nä kirjoitetaan Inarista: Tänään k:lo 11 e. pp. kuului kova järähdys Toivoniemen nimismiehenvirkatalossa sekä 1/2 peninkulman päässä siellä olevalla Thulen tilalla. Järähdystä kesti 4 minuuttia: ikkunat tärisivät ja rakennukset vavahtelivat. Se tuli lounaasta päin ja kulki hitaasti koillista ilmansuuntaa kohti. Perunakuopassa sattui juuri silloin olemaan ihmisiä ja suinpäin ryntäsivät he sieltä ulos, vavahdus kun siellä tuntui melkoista kovemmin. Ilma oli lämmin, 14 C. varjossa. Taivas oli ohkaisten pilvien peitossa. Tuuli, joka aikaisemmin oli etelässä, kääntyi vähää ennen maanjäristystä lounaasen ja sitten taas takaisin etelään. Tuulen voima oli kaiken päivää 3; järistyksen aikana vähäistä heikompi. Kuinka laajalle järistys ulottui on vielä tietämätöntä.(Oulun Ilmoituslehti 2.10.1891)Sääoloista oli tarkka tieto, sillä Thulessa oli Waenerbergin hoitama tarkkailupiste.
Verkon sukutaulun perusteella Mauritzin isä oli Otto Wilhelm Waenerberg eli Lapin mies oli ylläolevan taulun nuorukaisen veljenpoika. Hänestä on edellä mainitussa lehdessä tarjolla kuva, jonka ympärillä on kuvia Thulen tilan rakennuksista. Niissä ei näy vuonna 1902 rakennettu torni eikä tässä koossa paljon muukaan. Mutta vaihteeksi Lapista muutakin kuin poroja ja kotia.
P. S. Vielä toinen poroton ja kodaton näkymä Lapista. Suomen Kuvalehdessä oli 15.1.1873 juttu Pari kesää Ivalonjoella, jota kuvitti alla oleva Nulkkamukan maisema:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti