tiistai 29. tammikuuta 2013

Projekti: Rehbinderintie 16

Vaikuttaako oikealla näkyvä rakennus tutulta? Osaatko kertoa jotain sen historiasta? Oletko joskus ottanut siitä (sisältä/ulkoa) todella upean otoksen, joka toimisi mustavalkoisena pystykuvana pokkarikokoisessa kirjassa? Ota yhteyttä: kaisa.kylakoski [se merkki] gmail.com !

Eli pari vuotta "lepäämässä" ollut talohistoriikkiprojektini (*) on nostettu esille, sillä huomasin ettei tänä vuonna ainoastaan tule täyteen 100 vuotta talon historiaa vaan myöskin 10 vuotta omaa asumistani siellä.

*) Projektin aiemmista vaiheista olen blogissa aikanaan raportoinut kolmen viikon alkupyrähdyksestä ja käynnistä Nordean arkistossa.

Kymmenen prosenttia kirjan sisällöstä pitäisi siis löytyä omasta pääkopastani... Mutta olen myös tammikuun aikana ihmetellyt vanhoja muistiinpanojani ja lähetellyt epätoivoisia sposteja puoleen tusinaan arkistoon. Jahkailun jälkeen sain eilen (vihdoin) postiin kirjeet jäljittämilleni entisille asukkaille. Jossain välissä on nyt sitten (vihdoin) saatava aikaiseksi lomapäivän vietto Elkassa, jossa säilytetään talon rakennuttajan arkistoa.

Projektin parin vuoden lepuuttaminen oli eduksi ainakin sen takia, että Kansalliskirjasto on ehtinyt digitoida enemmän materiaalia. Aikakauslehtien puolelta talohistoriikkia avitti m.m. Rakennustaito, jossa listattiin kaikki Helsingissä 1913 käynnissä olleet rakennustyöt. Erityistä iloa oli Suomen kaupparekisteristä ja julkaisusta Registeringstidning för varumärken. Näissä nimittäin kerrottiin toiminimien muutoksista, joista pääsin täydentämään ymmärrystäni talon omistaneesta Oy Talolasta.

Oy Talola-osumia oli myös Kauppalehden protestilistassa ja ensi tulkintani oli, että yhtiö oli ollut talousvaikeuksissa. Hieman hälyttävästi hakuosumia tuli samasta julkaisusta myös mummoni isän nimellä. Kun pääsin Kansalliskirjastoon availemaan osumia selvisi, että protestilistassa julkaistiin myös rekisteröityjen toiminimien muutoksia eli esim. maalaismeijerin hallituksen jäsenten nimiä. Oy Talola esiintyi myös vuosina 1936-1942 julkaistuissa vahvistetuissa kiinteistökaupoissa, joista voisi olla iloa jollekin kiinteistösijoittajan tutkijalle?

Oy Talola sulautettiin aikanaan Kansallis-Osake-Pankkiin, mutta Nordean arkistosta ei keväällä 2010 löytynyt tietoa siitä milloin osakekanta siirtyi pankille. Edellä mainituista julkaisuista kerätyistä tiedoista selviää, että jo 1914 toimitusjohtajana oli "KOP:n mies". Hallituksen kokoonpanot:
  • Perustettaessa 4.9.1913 Bengt Nybom (tj), Samuli Sairio ja P. Sarasto
  • 31.3.1914  T. W. Zimmermann (tj), J T Isotupa ja P. Sarasto
  • 7.5.1915  T. W. Zimmermann (tj), Kaarlo Kaira ja J T Isotupa [Osakkaat  6.5.1915 Nest L. Eskola 150 osaketta, Samuli Sario 15, P. Sarasto 15 osaketta, JT Isotupa 20 osaketta.]
  • 23.5.1917 T.V. Zimmermann (tj) Eero Ilves, J T Isotupa
  • 6.9.1918 T. W. Zimmermann (tj), J T Isotupa, Toivo Luutonen
  • 5.7.1921 T. W. Zimmermann (tj), Hj. Hultin ja Toivo Luutonen
  • 4.10.1921  T. W. Zimmermann (tj), Hj. Hultin ja J. Karlstedt
  • 3.5.1932 T. W. Zimmermann (tj) Hj. Hultin ja Walter Marttinen
  • 11.6.1935 Walter Marttinen (tj) M. Rissanen ja Yrjö Aalto
  • 14.3.1941 Waltter Marttinen (pj ja tj), Matti Schreck ja T Konttinen
Jos Oy Talolasta on jollain erityistä ymmärrystä, niin spostiosoitteeni on siellä ylhäällä...


5 kommenttia:

Kari Rydman kirjoitti...

Tiedätkö onko Eiran historiaa varsinaisesti edes kirjoitettu, yksittäisiä talohistoriikkeja ehkä lukuunottamatta. Koska itse asuin Juhani Ahon tien ylimmällä paikalla kolmivuotiaasta ylioppilaaksi, olen täysin leimautunut Eiraan, ja pidän sitä varsinaisena kotikylänäni.

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Ei ole moista löytynyt. Lähimpänä "kokonaisuutta" on 70-luvulla julkaistu korttelikirja, jonka varmaan tunnetkin: Puhvelista punatulkkuun.

Anonyymi kirjoitti...

Oy Talola oli KOP:n mielenkiintoinen apuväline ja tutkimisen arvoinen. Yhdyspankilla ei täysin vastaavaa järjestelyä ollut. Salaperäinen yhtiörypäs on pakon sanelemana (talokonkurssit 1930-luvulla) saattanut toimia pankkilainsäädännön harmaalla alueella. Täällä on hieman tietoa Oy Talolasta, ei tosin aivan bloggaajan tarpeita vastaavia:
www.porssitieto.fi/yhtiohak2.html#talola

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Kiitos Anonyymi! Yhtiöhakemistoon olen mielestäni ennenkin eksynyt, mutta tuota tekstiä en tuossa muodossa ollut nähnyt. Pankkilainsäädäntö on vilahtanut mielessä jättämättä (tarpeeksi) selvää jälkeä.

Unknown kirjoitti...

Kaisa Kyläkoski

Kysyit Osakeyhtiö Talolasta. Se oli Kansallis-Osake-Pankin sisarfirma. Perustettu 1904 - 1905.Osakeyhtiö Talola fuusioitiin KOPpiin 1970 tai 1971. Kiinteistöt olivat pankin omaisuutta kunnes tuli Merita Kiinteistöt 1995 joka yhtiöitti uudelleen nuo kaikki talot ja alkoi myydä huoneistoja pois. Merita Kiinteistöjen myyntiryhmä perustettiin 1998.

Terveisin pankin eläkkeensaaja
liisa.soderholm 325@gmail.com